Filet indyka z ziemniakami w gyrosie

Filet indyka z ziemniakami w gyrosie
Filet indyka z ziemniakami w gyrosie

Filet indyka z ziemniakami w gyrosie to moja kolejna propozycja na bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu danie obiadowe z piekarnika.

Muszę przyznać, że takie właśnie dania lubię najbardziej – bez długiego czasu przygotowywania, bardzo proste, a przede wszystkim niesamowicie smaczne 🙂

To danie obiadowe smakuje rewelacyjnie – kruche i miękkie mięso indyka, ziemniaczki, cebula, marchewka, a całość doprawiona czosnkiem, rozmarynem i aromatyczną przyprawą gyros.

Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia to gorąco polecam 🙂

 

Przepis na dwie porcje filetu indyka z ziemniakami w gyrosie.

 

SKŁADNIKI:

300 g filetu z indyka

2 marchwie

2 cebule

5-6 ziemniaków ( w zależności od wielkości )

2 ząbki czosnku

2 łyżki jasnego sosu sojowego

przyprawa gyros

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżeczka rozmarynu

 

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obrać, opłukać i bez krojenia na mniejsze części ugotować na średnio miękko w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzić.

Filet indyka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w plastry ( u mnie 4 plastry ).

Do miseczki przelać sos sojowy i przełożyć do niego mięso, dokładnie pokryć mięso sosem i odstawić do lodówki na czas gotowania ziemniaków.

Marchew obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w tzw zapałkę.

Cebulę i czosnek obrać, opłukać, osuszyć i pokroić cebulę w krążki, a czosnek w paseczki.

Ugotowane ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego i pomiędzy ziemniaki ułożyć marchew, cebulę i czosnek, a także zamarynowane mięso.

Skropić oliwą z oliwek, a następnie oprószyć przyprawą gyros i posypać rozmarynem.

Naczynie zakryć pokrywką.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Filet indyka z ziemniakami w gyrosie włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać 50 minut na funkcji grzania góra-dół, a następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 10 minut.

Filet indyka z ziemniakami w gyrosie

Filet indyka z ziemniakami w gyrosie

Filet indyka z ziemniakami w gyrosie

 

101 odpowiedzi do “Filet indyka z ziemniakami w gyrosie”

  1. Ale dawno nie jadłam pieczonych ziemniaków! Zarówno młode ziemniaki, jak i młoda marchewka, są o tej porze roku bardzo aromatyczne i słodziutkie, więc super pasują do tak zamarynowanego mięsa 🙂

    1. Bardzo mi miło Iwonko 🙂 Lubię łatwe w przygotowaniu dania, ale też takimi, które wymagają nieco więcej wysiłku nie mówię nie 🙂

  2. Robię bardzo podobne danie tylko…. szybciej. Nie obgotowuję ziemniaków. Wrzucam wszystko do rękawa do pieczenia. To takie danie pt. „Robię się samo, a ty babo masz mało zmywania”. 😀

  3. Wow! To dopiero wspaniałe danie 🙂
    Lubię takie obiadowe propozycje.
    A smak gyrosa zna chyba każdy. Nie sposób go nie lubić.
    Pozdrawiam serdecznie! 🙂 Miłego dnia! 🙂

    1. Nie, nie wychodzi suche – zamknięcie pojemnika zapobiega wysuszeniu, bo mięso nawilżane jest parą, która się wytwarza, ale musi być dosyć szczelnie zamknięta ( można dodatkowo zabezpieczyć folią aluminiową ). Jeśli mięso nie ma być zupełnie przesuszone, ani podpieczone to nie należy zdejmować pokrywki i cały czas piec pod przykryciem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.