Faworki kruche i chrupiące

Faworki kruche i chrupiące
Faworki kruche i chrupiące

Faworki kruche i chrupiące, a dokładniej to bardzo kruche i bardzo chrupiące faworki to jedne z moich ulubionych ciasteczek, które przygotowuję na Tłusty Czwartek, ale lubię do nich wracać również w innym czasie.

Faworki z tego przepisu różnią się od takich tradycyjnych chrupkością – bardziej przypomina ona chipsy niż ciasteczka, ale smakują równie dobrze.

W sam raz do pochrupania. 😉

 

Przepis na dwa duże talerze faworków kruchych i chrupiących

 

SKŁADNIKI:

2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania

1 szklanka wody

szczypta soli

2 łyżki domowego cukru waniliowego extra  lub 1,5 łyżki cukru i łyżeczka cukru wanilinowego

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka wódki lub spirytusu

tłuszcz do głębokiego smażenia ( olej rzepakowy lub smalec )

cukier puder do oprószenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier waniliowy lub cukier kryształ i cukier wanilinowy, dokładnie przemieszać.

Do suchych składników wlać wodę i przy pomocy robota kuchennego lub ręcznie zagnieść ciasto.

Pod koniec zagniatania dodać wódkę lub spirytus.

Dokładnie zagnieść i wyłożyć na oprószony mąka blat.

Ciasto na faworki rozwałkować bardzo cienko i pociąć na paski, następnie w każdym paseczku na środku zrobić nacięcie i przepleść.

W szerokim naczyniu rozgrzać tłuszcz i na gorący partiami wrzucać faworki.

Smażyć z każdej strony do lekkiego zarumienienia.

Wyjąć faworki na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Ciepłe faworki oprószyć cukrem pudrem.

Faworki kruche i chrupiące

Faworki kruche i chrupiące

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.