Faworki drożdżowe

Faworki drożdżowe
Faworki drożdżowe

Faworki drożdżowe to pyszne ciastka drożdżowe, które smażone w głębokim tłuszczu, a następnie oprószone cukrem pudrem smakują obłędnie.

Jest to jeden z kolejnych łakoci, które chętnie robię i równie chętnie jem w Tłusty Czwartek, ale lubię je także o każdej innej porze roku. 🙂

Faworki drożdżowe mają waniliowy smak, ale nie są zbyt słodkie.

Ciasto jest bardzo puszyste i super smaczne, a przygotowana porcja znika błyskawicznie.

Z dużym trudem udało mi się uratować kilka sztuk, aby zrobić zdjęcie i pokazać te słodkości. 🙂

 

Przepis na około 30 faworków drożdżowych.

 

SKŁADNIKI:

Zaczyn:

30 g świeżych drożdży

1 łyżka cukru

1 łyżka mąki pszennej

1/4 szklanki mleka

Ciasto:

1 jajko

2 żółtka

szczypta soli

4 łyżki cukru

3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania

1/2 szklanki mleka

1 łyżeczka aromatu waniliowego

50 g masła

1 łyżka wódki

tłuszcz do głębokiego smażenia ( olej rzepakowy lub smalec )

cukier puder do oprószenia faworków

 

PRZYGOTOWANIE:

Zaczyn – mleko podgrzać ( powinno być letnie, ale nie gorące ).

Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i letnie mleko.

Dokładnie wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto – masło roztopić i ostudzić.

jajko i żółtka wbić do miski, dodać cukier i szczyptę soli.

Ubijać jajka z cukrem i solą do uzyskania puszystej masy.

Do masy jajecznej przesiać mąkę, dodać wyrośnięty zaczyn i zagnieść przy pomocy robota kuchennego lub ręcznie.

Wlać letnie mleko, aromat waniliowy i krótko zagnieść, a następnie wlać chłodny tłuszcz.

Zagniatać do uzyskania elastycznego ciasta.

Krótko przed końcem zagniatania dodać wódkę.

Wyrobione ciasto nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aby ciasto podwoiło swoją objętość.

Po podanym czasie ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i rozwałkować ciasto o grubości około 1 cm.

Pociąć w paski o długości około 8 cm, szerokości około 3 cm,  a następnie na środku każdego paseczka zrobić podłużne nacięcie i przepleść.

Wykrojone faworki poukładać na tacy, nakryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia no około 20 minut.

W szerokim garnku rozgrzać tłuszcz i na gorący partiami wkładać faworki drożdżowe.

Smażyć z każdej strony na ciemnozłoty kolor, a następnie wyjąć i położyć na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Ciepłe faworki drożdżowe oprószyć cukrem pudrem.

Faworki drożdżowe

Faworki drożdżowe

Faworki drożdżowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.