Ekspresowa wędlina domowa ze schabu

Ekspresowa wędlina domowa ze schabu
Ekspresowa wędlina domowa ze schabu

Ekspresowa wędlina domowa ze schabu ma troszkę przewrotną nazwę ,, ekspresowa „, bo chociaż czas jej gotowania jest bardzo krótki to między jednym, a drugim gotowaniem musi odstać kilka/kilkanaście godzin, ale smak jaki osiągnie się przygotowując domową wędlinę zrekompensuje tą drobną niedogodność.

Żadnej chemii, konserwantów, ulepszaczy smaku, 100% mięsa – smak i aromat o jakim można tylko pomarzyć kupując wędliny w sklepie.

Wypróbujcie przepis i przygotujcie takie mięso na kanapki, bo warto.

 

Z kilograma surowego schabu otrzymamy około 700 g ekspresowej wędliny domowej ze schabu.

 

SKŁADNIKI:

1 kg schabu bez kości

2 lekko czubate łyżki majonezu

2 liście laurowe

2 kulki ziela angielskiego

1/3 szklanki soli

1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

1/2 łyżeczki rozmarynu

1/2 łyżeczki tymianku

4 ząbki czosnku

2,5 litry wody


PRZYGOTOWANIE:

Do garnka włożyć liście laurowe, ziele angielskie, sól, czarny pieprz mielony, rozmaryn, tymianek, obrane ząbki czosnku i majonez.

Przyprawy zalać podaną ilością wody.

Tak przygotowaną mieszankę zagotować, a następnie odstawić do całkowitego wystudzenia – ja przygotowuję marynatę wieczorem i odstawiam na całą noc.

Schab umyć i włożyć do zimnej zalewy, na małym ogniu, pod przykryciem doprowadzić do wrzenia.

Od momentu kiedy woda z mięsem zacznie wrzeć gotować schab pięć minut.

Po tym czasie wyłączyć i pozostawiając mięso w garnku z marynatą, żeby dobrze przesiąkło smakiem i aromatem przypraw, odstawić na kilka godzin ( najlepiej cały dzień lub całą noc ) do całkowitego wystudzenia.

Po kilku godzinach ponownie wstawić garnek z mięsem do gotowania i ponownie gotować pięć minut od momentu kiedy marynata zacznie wrzeć.

Po pięciu minutach wyłączyć, odstawić do całkowitego wystygnięcia mięsa w zalewie.

Zimny schab wyjąć z marynaty, lekko osuszyć i owinąć folią aluminiową.

Ekspresową wędlinę domową ze schabu przechowywać w lodówce.

Porady – łączny czas od pierwszego włożenia mięsa do zimnej zalewy do momentu wyjęcia po dwukrotnym gotowaniu i wystudzeniu to 24 godziny, przez cały proces przygotowania mięso musi być całkowicie zanurzone w marynacie 🙂

Ekspresowa wędlina domowa ze schabu

Ekspresowa wędlina domowa ze schabu

Źródło Gotuję, bo lubię

112 odpowiedzi do “Ekspresowa wędlina domowa ze schabu”

    1. Wystarczy w zupełności – w tej wędlinie chodzi głównie o to żeby mięso leżakowało w marynacie 🙂 Mięso jest kruche, nie jest suche i świetnie smakuje 🙂

  1. Gdybyśmy wszyscy wiedzieli, ile chemii znajduje się w kupowanych wędlinach, pewnie nigdy byśmy do ust ich nie wzięli. Twój schab wygląda bardzo apetycznie.

  2. Odnośnie zapytania powyżej o gotowanie.
    Czytałam, że taki schabik z marynaty można kroić i jeść na surowo i jest pyszny. Wspaniała wędlina Aniu.

    1. Schabu bez majonezu nie robiłam – zmieniałam gatunki mięsa, zmieniałam przyprawy dopasowując do aktualnych chęci, ale z majonezu nie rezygnowałam. Robiłam kiedyś filet indyka, ale nieco inaczej – tam nie było majonezu, ale było troszkę oleju. Majonez to tłuszcz i jajka, no i przyprawy, więc przypuszczam, że chodzi właśnie o ten tłuszczyk 🙂

  3. Zawsze piekłam schab, ale Twoj tez ciekawie wygląda
    O takiej metodzie jeszcze nie słyszałam, ale tak myślę czy by nie spróbować, bo sklepowe wędliny mnie że tak powiem odstraszają

  4. Aniu,w pierwszej chwili pomyslalam, ze 10 minut gotowania to zbyt malo ale potem przeczytalam wyjasnienie i postanowilam sprobowac :)) Aniu,zaintrygowalas mnie bardzo tym przepisem :))) pozdrawiam Renata.

  5. U mnie w domu od lat robimy tak wędlinę, na wszystkie domowe okazje. Ale obowiązkowo bez majonezu, mamy mieszankę sekretną 5 ziół i tak schab robimy. Ale, ale, robimy go na różne sposoby. Najpierw w galarecie część, część jako wędlina bez dodatków, a część na ciepło się podaje jako sztukę mięsa- z sosem chrzanowym 😉 Mięso jest pyszne i miękkie. A majonez konieczny nie jest nic a nic 😉

  6. Znam ten przepis, potwierdzam, mięso wychodzi idealne na kanapki i przede wszystkim zero chemii. Jednak w moim przepisie jest trochę więcej przypraw, wymienię te, których u Ciebie nie widzę: 5 ziaren jałowca, 3 goździki, 1,5 łyżki musztardy francuskiej, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka kolendry, 1/2 łyżeczki cukru. Nie wiem po co do mięsa cukier, może Ty będziesz wiedziała, ale smaku nie psuje.

    1. Cukier może marynować, a wtedy może być dłuższy czas leżenia w lodówce 🙂 Ja zioła zmieniam, ale to jest moja ulubiona kompozycja, więc ją podałam 🙂

  7. Domowa wędlinka najlepsza 🙂 Powiedz mi- nic nie jest surowe mięsko? Bo ja na to uczulona jestem 😛 A chętnie przygotuję według Twojego przepisu 🙂

    1. Nie jest surowe 🙂 Można podać dziecku. Sklepowe wędliny zawierają bardzo dużo chemii, konserwantów, w takiej wędlinie tego nie ma. Jest tylko mięso i przyprawy 🙂

  8. Mam pytanie zrobiłam schabik wedle przepisu. W smaku pyszny ale wyszedł mi suchy? Zastanawiam się gdzie zrobiłam błąd?

    1. Ciężko mi powiedzieć gdzie był błąd i czy był.
      Mogła to być porostu wina mięsa – od starej świnki, może zbyt mocno odciśnięta zalewa po ugotowaniu mięsa, albo zbyt krótki czas leżakowania schabu w marynacie.
      Schab jest takim rodzajem mięsa, które jest suche – taki jego urok, a my możemy tylko i wyłącznie pomóc mu zachować wewnątrz soki.
      Czasami jednak to się nie udaje.
      Jeśli schab był robiony tak jak w przepisie – identyczne proprcje i czas, to ja bym stawiała na to, że mięso było od starego zwierzaka.

    1. Ja również robiłam szynkę i łopatkę. Łopatka była dosyć tłusta, ale jeśli ktoś lubi trochę tłuszczyku to na pewno będzie smakować 🙂
      Filet z piersi indyka wychodzi rewelacyjny 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.