Drożdżówka z truskawkami i kruszonką

Drożdżówka z truskawkami i kruszonką
Drożdżówka z truskawkami i kruszonką

Drożdżówka z truskawkami i kruszonką to puszysta, pachnąca drożdżóweczka, ale nie jest to typowe ciasto drożdżowe przygotowywane na maśle, a na oleju, który sprawi, że ciasto nie będzie szybko wysychać i znacznie dłużej zachowa swoją świeżość.

Drożdżówka nie jest zbyt wysoka, jest delikatnie waniliowa, ma bardzo dużo słodkiej kruszonki, a do tego pyszne truskawki – dokładnie taka drożdżówka jak lubię 🙂

Drożdżówka z truskawkami i kruszonką to jeden z wypieków, które przygotowuję od lat z tego samego przepisu – przepisu Babci.

 

Przepis na blaszkę 24*24 cm

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

250 g mąki pszennej

25 g świeżych drożdży

125 ml mleka

1 jajko

szczypta soli

50 g cukru

3 łyżeczki domowego cukru waniliowego extra lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego

60 ml oleju

Kruszonka:

100 g masła

100 g cukru

200 g mąki pszennej

Dodatkowo:

truskawki


PRZYGOTOWANIE:

Ciasto – mąkę pszenną przesiać do misy robota kuchennego.

Mleko przelać do garnka i podgrzać, powinno być ciepłe, ale nie gorące.

Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru – odjąć z podanej ilości, łyżkę mąki pszennej z odważonej, przesianej mąki, zalać ciepłym mlekiem i dokładnie wymieszać.

Nakryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięty zaczyn drożdżowy przelać do przesianej mąki pszennej, dodać cukier, cukier waniliowy extra lub cukier wanilinowy, sól, jajko i olej, a następnie wyrobić ciasto – ciasto będzie bardzo lepkie, ale takie ma pozostać.

Miskę z wyrobionym ciastem drożdżowym nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość.

Truskawki oczyścić z szypułek, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie mniejsze pokroić na połówki, a duże na ćwiartki.

Blaszkę ( 24*24 cm ) natłuścić, przełożyć wyrośnięte ciasto i zwilżoną zimną wodą dłonią wyrównać w blaszce tak aby zakrywało całe dno – będzie to dosyć cienka warstwa ciasta.

Na ciasto wyłożyć owoce, nakryć blaszkę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Kruszonka – masło stopić w garneczku i przestudzić.

Mąkę pszenną połączyć z cukrem, a następnie dodać przestudzony tłuszcz.

Wyrobić w dłoniach.

Drożdżówkę z wyłożonymi owocami posypać kruszonką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na czas rozgrzania piekarnika.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni i wstawić blaszkę z ciastem.

Drożdżówkę z truskawkami i kruszonką piec 30-35 minut ( do zarumienienia ) na funkcji grzania góra-dół .

Drożdżówka z truskawkami i kruszonką

Drożdżówka z truskawkami i kruszonką

Drożdżówka z truskawkami i kruszonką

105 odpowiedzi do “Drożdżówka z truskawkami i kruszonką”

  1. Jakie to musi być pyszne! Próbowałam zrobić Twój sernik trójwarstwowy, ale bezskutecznie… nie mam talentu w kuchni </3 ale spokojnie! Mojemu chłopaki się udało i właśnie jem ostatni kawałek ☺️

    1. Aż tak źle z Twoimi umiejętnościami kulinarnymi? Może za mało praktyki?
      Dobrze, że Twojemu chłopakowi ciasto się udało, chociaż tyle dobrego 😉

    1. Ciasta z olejem są dłużej świeże. Zdarza się, że po rozkrojeniu zewnętrzny kawałek szybciej wyschnie, ale pozostała część będzie świeżutka 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.