Drożdżówka z marmoladą i kruszonką

Drożdżówka z marmoladą i kruszonką
Drożdżówka z marmoladą i kruszonką

Drożdżówka z marmoladą i kruszonką to kolejny przepis, który znam od zawsze, czyli z dzieciństwa.

Piekła ją moja Babcia, a ja ją uwielbiałam – Babcię za pyszny wypiek, a drożdżówkę z marmoladą za cudny smak. 🙂

Drożdżówka jest miękka, puszysta, ma dużo kruszonki, a marmolada świetnie przełamuje smak.

Pyszna i pachnąca drożdżówka z marmoladą i kruszonką- taka jak lubię, idelana  🙂

 

Przepis na blaszkę 24*24 cm

 

SKŁADNIKI:

Zaczyn drożdżowy:

30 g drożdży świeżych

1 łyżka mąki pszennej

1/4 szklanki mleka

1 łyżka cukru

Ciasto:

250 g mąki pszennej

1/4 szklanki mleka

1 jajko

szczypta soli

60 g cukru

1 łyżka domowego cukru waniliowego extra lub cukru wanilinowego

70 g masła

Kruszonka:

100 g masła

100 g cukru

180 g mąki pszennej

ulubiona marmolada/konfitura

 

PRZYGOTOWANIE:

Zaczyn – mleko podgrzać ( powinno być ciepłe, ale nie gorące ).

Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać cukier i mąkę pszenną, a następnie wlać ciepłe mleko i dokładnie wymieszać.

Miseczkę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto – mleko wlać do garneczka, dodać masło i podgrzewać do roztopienia tłuszczu, a następnie przestudzić, aby było ciepłe, ale nie gorące.

Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy, dokładnie wymieszać.

Wlać mleko z tłuszczem, wbić jajko i dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy.

Całość wyrobić – ciasto będzie bardzo klejące i lekko lejące, ale takie ma być.

Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( około 60-90 minut ).

Blaszkę ( 24*24 cm ) natłuścić, a następnie przełożyć ciasto wyrównując wierzch.

Drożdżówkę w blaszce nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut.

Po podanym czasie ostrożnie wyłożyć na ciasto marmoladę.

Kruszonka – masło, cukier i mąkę pszenną przełożyć do miski, wyrobić kruszonkę i posypać nią ciasto drożdżowe z marmoladą.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni i do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem.

Drożdżówkę z marmoladą i kruszonką piec na funkcji grzania góra-dół przez 25-30 minut ( do suchego patyczka ).

Drożdżówka z marmoladą i kruszonką

Drożdżówka z marmoladą i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.