Domowy smalec

Domowy smalec
Domowy smalec

Domowy smalec – banalnie prosty i niezastąpiony w każdej kuchni.

Dużo lepszy niż smalec kupiony w sklepie, bo sami decydujemy jakie dodatki będzie zawierał.

Domowy smalec bez dodatków możemy używać do przygotowania potraw, smalec z dodatkami możemy użyć jako smarowidło na kanapkę.

Świeży chlebek, czy bułeczki z takim domowym smalcem ze skwareczkami i cebulką smakują obłędnie.

Zawsze przygotowuję dwie wersje – smalec bez dodatków i ze skwareczkami.

 

Przepis na dwie miseczki domowego smalcu.

 

SKŁADNIKI:

1 kg słoniny bez skóry

2 cebule średniej wielkości

 

PRZYGOTOWANIE:

Słoninę umyć, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie pokroić w drobną kostkę.

Można również zmielić maszynką do mięsa, ale wtedy skwarki będą minimalne.

Przygotować szeroki garnek, przełożyć do niego pokrojoną słoninę i wstawić na średni ogień.

Co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką stapiać słoninę, a gdy skwarki będą już małe zdjąć z ognia i część płynnego domowego smalcu przelać do żaroodpornej, albo metalowej miseczki – będzie to smalec bez dodatków, który można wykorzystać np do smażenia.

Cebulę obrać, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Pokroić w drobną kostkę i dołożyć do pozostałego w garnku smalcu ze skwarkami, ponownie stapiać i podpiekać do momentu aż cebulka lekko się zeszkli – należy pilnować żeby skwarki za mocno się nie przypiekły, bo po wystudzeniu będą twarde jak małe kamyki.

Po zeszkleniu cebulki całość przelać do żaroodpornej lub metalowej miseczki.

Obie miseczki z domowym smalcem odstawić aby smalec zastygł.

Domowy smalec

Domowy smalec
Domowy smalec

2 odpowiedzi do “Domowy smalec”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.