Domowy cukier waniliowy extra

Domowy cukier waniliowy extra
Domowy cukier waniliowy extra

Cukier waniliowy to doskonały dodatek do ciast, ciasteczek i deserów, jednak ten kupiony w sklepie to przeważnie cukier wanilinowy – sztuczny, chemiczny, a nie prawdziwy waniliowy.

Jeśli jednak uda nam się kupić cukier z prawdziwą wanilią to cena jego jest bardzo wysoka, a przecież prostym sposobem i niskim kosztem ( w przeliczeniu na 1 kg ) można przygotować domowy cukier waniliowy, który na pewno będzie dużo zdrowszy, smaczniejszy i tańszy niż ten kupiony w sklepie.

Proponuję zrobienie domowego cukru waniliowego extra, czyli intensywnego, aby można było dodawać go do ciast i deserów w mniejszej ilości np zamiast małej paczki cukru wanilinowego łyżeczka lub dwie domowego cukru waniliowego extra.

Przepis na około 350 g domowego cukru waniliowego extra.

 

SKŁADNIKI:

3 laski wanilii

1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków lub zwykłego cukru

 

PRZYGOTOWANIE:

Cukier zwykły należy przesiać tak, aby uzyskać 1,5 szklanki drobnego cukru ( jeśli używany jest drobny cukier do wypieków pominąć przesiewanie ).

Przesypać cukier do słoiczka lub pojemniczka.

Laski wanilii przekroić wzdłuż i zeskrobać dokładnie nasionka.

Nasionka wanilii włożyć do słoiczka z cukrem, zamknąć i potrząsając dokładnie wymieszać.

Puste laski wanilii przekroić na dwie-trzy części i również włożyć do słoiczka, ponownie przemieszać tak, aby puste, pokrojone części laski wanilii były zasypane cukrem.

Słoiczek zakręcić i schować.

Raz dziennie można potrząsnąć słoiczkiem, aby aromat równo się rozszedł w cukrze.

Domowy cukier waniliowy extra jest gotowy po około dwóch tygodniach.

Domowy cukier waniliowy extra

Porady:

Wanilia jest wilgotna, więc cukier z jej dodatkiem będzie robił się zbity – jest to normalne i wystarczy tylko energicznie wstrząsnąć słoiczkiem.

Domowy cukier waniliowy różni się zapachem od cukru wanilinowego – naturalny aromat wanilii ma inny zapach niż sztuczny aromat.

Używając domowego cukru waniliowego extra należy dodać go troszkę więcej niż cukru wanilinowego ( mała paczka cukru wanilinowego = około 2 łyżeczek domowego cukru waniliowego extra ).

2 odpowiedzi do “Domowy cukier waniliowy extra”

  1. Też robię taki domowy cukier waniliowy, tylko kroję laski wzdłuż na pół i wtykam, a jak już laski wyschną to mielę je na proszek i wsypuję do cukru 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.