Dip czosnkowy z koperkiem

Dip czosnkowy z koperkiem
Dip czosnkowy z koperkiem

Dip czosnkowy z koperkiem to pyszny, bardzo aromatyczny i pikantny dzięki dużej ilości czosnku, zimny sos.

Sos ten jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych obiadowych i mięsnych przekąsek.

Bardzo łatwy w przygotowaniu i niesamowicie smaczny 🙂

Z całą pewnością przypadnie do gustu miłośnikom czosnkowego, pikantnego smaku 🙂

 

Przepis na małą miseczkę dipu czosnkowego z koperkiem.

 

SKŁADNIKI:

6 łyżek gęstego jogurtu greckiego

3 łyżki majonezu

3 ząbki czosnku

1 czubata łyżeczka posiekanego świeżego koperku

sól

czarny pieprz mielony

 

PRZYGOTOWANIE:

Ząbki czosnku obrać, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie rozdrobnić na mus przy pomocy blendera lub przeciskając przez praskę.

Czosnek przełożyć do miseczki, dodać gęsty jogurt grecki i majonez.

Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekany koperek.

Dip czosnkowy z koperkiem dokładnie wymieszać.

Podawać schłodzony.

Dip świetnie pasuje do dań mięsnych zarówno obiadowych jaki przekąsek 🙂

Dip czosnkowy z koperkiem

 

28 odpowiedzi do “Dip czosnkowy z koperkiem”

  1. Mój mąż robi identyczny tylko zamiast jogurtu greckiego używa zwykłego 🙂 Zaczął robić swój odkąd kupne przestały mu smakować i dobrze zrobiła, ja w ogóle kupnych nie jadam to nie na mój wrażliwy brzuch 🙂

  2. Połączenie majonezu z jogurtem greckim jest bardzo smaczne – też tak często robię, przy sosach do sałatek. Nawet do typowej sałatki jarzynowej nie dodaję majonezu w czystej postaci, tylko wymieszany z jogurtem – jest zdrowiej, a smak nadal z majonezową nutą 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.