Czekoladowy sernik z wiśniami

Czekoladowy sernik z wiśniami
Czekoladowy sernik z wiśniami

Czekoladowy sernik z wiśniami to ciasto idealne dla miłośników intensywnie czekoladowych smaków.

Sernik jest na czekoladowym cieście, ma kremową konsystencję, jest słodki, bardzo czekoladowy, a jego smak przełamują wiśnie.

Wiśnie i czekolada to moim zdaniem połączenie idealne.

Czekoladowy sernik z wiśniami najlepiej smakuje bardzo mocno schłodzony – smakuje wówczas jak lody czekoladowe.

Polecam wypróbować 🙂

 

Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

160 g mąki pszennej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

50 g cukru pudru

4 lekko czubate łyżki kakao

50 g masła

2 jajka

1 szklanka wiśni wypestkowanych

Masa czekoladowa:

750 g twarogu mielonego

120 g śmietanki 30%

180 g cukru

1 czubata łyżka budyniu czekoladowego

3 jajka

180 g czekolady deserowej

3 lekko czubate łyżki kakao

1 szklanka wiśni wypestkowanych

Polewa czekoladowa:

60 g masła

60 g cukru

2 łyżki śmietanki 30%

2 lekko czubate łyżki kakao

 

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto – mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier puder i kakao przesypać do miski, wymieszać.

Dodać jajka i zimne masło pokrojone w małe kawałki.

Zagnieść ciasto, owinąć w folię i schować na około 30 minut do lodówki.

Wiśnie dokładnie osuszyć na papierowym ręczniku żeby pozbyć się nadmiaru soku.

Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić i oprószyć tartą bułką.

Schłodzonym ciastem wylepić dno tortownicy robiąc średniej wielkości brzeg.

Na tak przygotowane ciasto wyłożyć wiśnie.

Blaszkę z ciastem włożyć do lodówki na czas grzania piekarnika.

Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni, włożyć ciasto i piec 20 minut na funkcji grzania góra-dół.

Masa czekoladowa – czekoladę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej.

Twaróg przełożyć do misy robota kuchennego, dodać śmietankę i cukier, zmiksować.

Dodać budyń czekoladowy, jajka i ponownie zmiksować na jednolitą masę.

Do masy dodać chłodną rozpuszczoną czekoladę, wymieszać, a następnie dodać kakao.

Całość dokładnie połączyć.

Na podpieczone ciasto wylać masę czekoladową, poukładać wiśnie i ponownie wstawić blaszkę do piekarnika.

Piec 60 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu czekoladowy sernik z wiśniami pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Polewa czekoladowa – masło, cukier i śmietankę przełożyć do małego garnka i zagotować.

Po zagotowaniu zdjąć z ognia, wsypać kakao i dokładnie wymieszać – po dodaniu kakao nie gotować.

Polewę przestudzić i udekorować zimny czekoladowy sernik z wiśniami.

Udekorowane ciasto włożyć do lodówki.

Czekoladowy sernik z wiśniami najlepiej smakuje bardzo mocno schłodzony.

Czekoladowy sernik z wiśniami

Czekoladowy sernik z wiśniami

Czekoladowy sernik z wiśniami

Źródło Tapenda

131 odpowiedzi do “Czekoladowy sernik z wiśniami”

  1. O jejciu… nie dość że kocham wszystko co czekoladowe to do tego sernik, mmmmmmmm <3. Muszę wypróbować takie cudeńko, jest pewnie przepyszne <3.

  2. Robiłam ostatnio czekoladowy sernik i wiedziałam, że czegoś w nim brakuje! 😉 ,,Schłodzony sernik smakujący jak lody czekoladowe” – to brzmi idealnie! 🙂

  3. Aniu,wisnie i czekolada to duet dla wytrawnych smakoszy :)))) Cieszy mnie bardzo ten przepis bo wszyscy moi bliscy i ja kochamy czekolade i wisnie . Sernik czekoladowy z wisniami to spelnienie naszych slodkich zachcianek,wiec ……dalas mi robote :))))) ale co tam warto to wiem na 100%. Pozdrawiam Renata.

    1. Bardzo się ciesze, że kolejny przepis trafia w gust Twój i Twojej rodzinki Renatko 🙂
      Sernik jest bardzo, bardzo czekoladowy, ale te wiśnie świetnie przełamują jego smak 🙂 Gorąco polecam 🙂
      Pozdrawiam cieplutko 🙂

  4. Robiłam podobny sernik z wiśniami i zgadzam się z Tobą, smak czekolady i wiśni jest pyszny. W dodatku sernik mega czekoladowy, mniamm. Trudno się oprzeć takiemu ciachu. 😊❤

  5. Przyznam szczerze, że uwielbiam takie ciasta.
    Mogłabym z wielką chęcią przetestować przepis.
    Naprawdę świetna sprawa.
    Pozdrowionka poniedziałkowe! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.