Cynamonowy murzynek z jabłkami

Cynamonowy murzynek z jabłkami
Cynamonowy murzynek z jabłkami

Cynamonowy murzynek z jabłkami to ciasto, które większości kojarzy się z jesienią, ale ja je tak bardzo lubię, że mogę jeść o każdej porze roku i zawsze smakuje tak samo dobrze 🙂

Przepis ten znalazłam wiele lat temu na…telegazecie i od tego czasu jest ze mną i gości w moim domu na różne okazje 🙂

Zapach cynamonu i jabłek, a do tego kubek gorącej kawy albo herbaty – czy można chcieć czegoś więcej 😉

 

Przepis na blaszkę 24*24 cm.

 

SKŁADNIKI:

2 szklanki mąki pszennej

1 1/2 szklanki cukru

3 łyżeczki domowego cukru waniliowego extra lub 1 cukier wanilinowy

4 jajka

2 łyżki kakao

1/2 szklanki oleju

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 szklanki jabłek obranych i pokrojonych w drobną kostkę

cukier puder do przygotowania lukru

 

PRZYGOTOWANIE:

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym extra lub cukrem wanilinowym na puszystą, jasną masę.

Dodać olej i dokładnie połączyć.

W osobnej misce wymieszać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao i cynamon, a następnie przesiać do masy jajecznej i wyrobić mikserem na niskich obrotach.

Do murzynka dodać jabłka pokrojone w drobną kostkę i delikatnie przemieszać łyżką.

Blaszkę ( 24*24 cm ) natłuścić i oprószyć tartą bułką, przełożyć ciasto i wyrównać wierzch.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika wstawić blaszkę z ciastem i piec przez około 45 minut ( do suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół.

Cynamonowy murzynek z jabłkami po upieczeniu wyjąć z piekarnika i studzić w blaszce.

Chłodne ciasto udekorować lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody.

Cynamonowy murzynek z jabłkami

Cynamonowy murzynek z jabłkami

122 odpowiedzi do “Cynamonowy murzynek z jabłkami”

  1. Murzynek… ciasto z dzieciństwa, tylko moja mama robiłą na margarynie i dodawała szklankę cukru oraz wiśnie 🙂 Z Jabłkami również musi być smaczny 🙂

  2. Chyba czegoś takiego właśnie poszukiwałam.
    Lubię takie ciasta,
    Jestem bardzo ciekawa tego dodatku cynamonu.
    Szkoda, że nie znałam wcześniej tego ciacha w tej wersji.
    Pozdrawiam piątkowo 🙂

  3. Idealna propozycja dla mnie 🙂 chyba będę się uśmiechać ponownie do babci o użyczenie piekarnika. Ogólnie to często u niej gotuję, przynajmniej pogadamy sobie i cieszy się że wnuczka przyszła 🙂

  4. Dawno, dawno temu bardzo często piekłam „murzynka” – w wersji podstawowej, bez dodatku cynamonu. Potem były inne ciasta, a „murzynek” poszedł w zapomnienie. Czas to zmienić, bo Twój wypiek wygląda bardzo apetycznie:)

  5. Aniu murzynek pyszne ciasto , ja zawsze robię 2 wersje jedna zwykły a 2 przekładany masą ten to znika najszybciej w domu pozdrawiam serdecznie mimo deszczowej pogody

  6. Do pieczenia mam dwie lewe ręce, ale murzynek to jedno z nielicznych ciast, które mi wychodzą 🙂 Wypróbuje Twój przepis, w końcu będzie jakieś urozmaicenie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.