Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym to świetna propozycja na smaczne i oryginalne danie zarówno na obiad, ale też na kolację, czy spotkanie w gronie przyjaciół.

Cukinia tak przygotowana swoją oryginalność zyskuje dzięki okrągłemu kształtowi – w większości przypadków spotkać można cukinię klasyczną, czyli podłużną.

Podana w kształcie okrągłym na pewno będzie pysznym, ale i estetycznie wyglądającym daniem.

Dodatkowym atutem cukinii faszerowanej mięsem mielonym jest to, że farsz można przygotować dużo wcześniej, nadziać cukinię i przygotować do pieczenia, a na pół godziny przed podaniem wystarczy włożyć ją do gorącego piekarnika i zapiec.

Prawda, że to duża wygoda? Zwłaszcza jeśli nie chcemy spędzać czasu w kuchni podczas wizyty gości 🙂

 

Przepis na cztery cukinie faszerowane mięsem mielonym.

 

SKŁADNIKI:

4 okrągłe cukinie

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki masła klarowanego

1 puszka pomidorów

400 g mięsa mielonego ( wieprzowe lub drobiowe – według uznania )

sól

1 łyżka posiekanej świeżej bazylii

1 płaska łyżeczka suszonego oregano

1 płaska łyżeczka suszonego tymianku

1 łyżeczka papryki słodkiej

1/2 łyżeczki papryki ostrej

 

PRZYGOTOWANIE:

Cukinie opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i odciąć kapturki – nie wyrzucać, będą potrzebne do zakrycia cukinii.

Łyżeczką ostrożnie wydrążyć środki.

Miąższ wydrążony z  cukinii drobno pokroić.

Cebulę i ząbki czosnku obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać.

Na patelni rozgrzać masło klarowane i na gorący tłuszcz włożyć posiekaną cebulę z czosnkiem, zeszklić.

Do zeszklonej cebuli dodać mięso mielone i podsmażyć.

Dodać pokrojony miąższ cukinii, chwilę przesmażyć, a następnie dodać pomidory z puszki, posiekaną bazylię, suszone oregano i tymianek, słodką i ostrą paprykę.

Doprawić do smaku solą i całość gotować na małym ogniu do miękkości składników i odparowania większości płynu.

Gotowy farsz z mięsa mielonego lekko przestudzić, a następnie napełnić nim wydrążone okrągłe cukinie i nakryć kapturkami.

Cukinie postawić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika wstawić blaszkę z przygotowanym daniem i zapiekać 30 minut na funkcji grzania góra-dół.

Cukinię faszerowaną mięsem mielonym podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

98 odpowiedzi do “Cukinia faszerowana mięsem mielonym”

  1. Twój przepis spadł mi z nieba! zastanawiałam się właśnie, co tu zrobić na obiad – chciałam coś wiosennego – a nie ma nic lepszego nad cukinię! (i duuuuuuużo koperku!)
    pozdrawiam serdecznie:)

  2. Takie małe faszerowane okrągłe cukinie wspaniale się prezentują:) Ja często faszeruje podobnym farszem tylko z dodatkiem ryżu:) Twój mięsny farsz wygląda mega apetycznie:) Dziękuję za miłe komentarze zostawione przez Ciebie u mnie i Pozdrawiam

  3. Bardzo smacznie wygląda 🙂 Ostatnio również zajadam się cukiniami. Tę okrągłą widziałam w sklepie, ale jeszcze nie miałam okazji jej przyrządzić, ale w takiej wersji chętnie bym wypróbowała 🙂

    1. Dziękuję pięknie Krysiu i muszę przyznać, że bardzo było mi żal zjeść taką cukinię, bo bardzo mi się podobały 🙂 No ale przełamałam się 😉

  4. O jaki cudny przepis! Uwielbiam cukinie a takiej okrągłej jeszcze nie widziałam. Kurcze teraz będę intensywnie szukać takiej zwlaszcza, że końcem miesiąca będę mieć długo wyczekiwanych gości, myślę że to jest idealne danie żeby je przywitać 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.