Ciasto Zmierzch

Ciasto Zmierzch
Ciasto Zmierzch

Ciasto Zmierzch to mega pyszne ciasto, które bez wątpienia będzie nie lada gratką dla miłośników kawy i słodkości 🙂

Puszysty biszkopt kakaowy i masy z bitej śmietany w dwóch smakach, a całość wieńczy galaretka kawowa.

Czy takie ciasto może nie smakować wybornie? 🙂

Ciasto Zmierzch podane z filiżanką gorącej kawy da porządnego ,,kopa” nawet w najbardziej pochmurny poranek lub popołudnie.

Gorąco polecam 🙂

 

Przepis na blaszkę 24*24 cm.

 

SKŁADNIKI:

Biszkopt:

3 jajka

2 kopiaste łyżki mąki pszennej

1 lekko czubata łyżka kakao

4 kopiaste łyżki cukru

1 łyżka domowego cukru waniliowego extra lub 1 mały cukier wanilinowy

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz:

1/2 szklanki chłodnej słodkiej kawy

Masa straciatella:

100 g zimnej czekolady deserowej

500 ml śmietanki 30%

2 kopiaste łyżki cukru pudru

2 płaskie łyżki żelatyny

1/2 szklanki gorącej wody

Masa cappucino:

500 ml śmietanki

7 łyżek cappucino czekoladowego

3 łyżki cukru pudru

2 płaskie łyżki żelatyny

1/2 szklanki gorącej wody

Galaretka:

800 ml wody

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

5 łyżek cukru

5 łyżeczek żelatyny

 

PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt – jajka wbić do miski miksera, dodać cukier i cukier waniliowy lub wanilinowy i ubić na puszystą masę.

Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie dodać do masy jajecznej i dokładnie, ale delikatnie wymieszać do połączenia składników.

Dno blaszki ( 24*24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i do tak przygotowanej blaszki przelać ciasto.

Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć biszkopt kakaowy i piec 20 minut ( do suchego patyczka ) Na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu ciasto wyjąć i przestudzić.

Chłodny biszkopt dokładnie nasączyć kawowym ponczem.

Krem straciatella – żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie przestudzić.

Zimną czekoladę deserową zetrzeć na tarce o średnich oczkach.

Śmietankę ubić z cukrem pudrem.

Chłodną żelatynę zahartować łyżką bitej śmietany, dokładnie wymieszać, a następnie dodać do pozostałej ubitej śmietany i dokładnie wymieszać.

Wsypać startą czekoladę deserową i delikatnie połączyć.

Tak przygotowaną masę straciatella wyłożyć na nasączonym biszkopcie kakaowym, wyrównać i włożyć do lodówki aby masa zastygła.

Masa cappucino – żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie przestudzić.

Śmietankę ubić z cukrem pudrem, a następnie do ubitej śmietany dodać cappucino i dokładnie połączyć.

Chłodną żelatynę zahartować łyżką bitej śmietany wymieszanej z cappucino, dokładnie połączyć, a następnie dodać do pozostałej ubitej śmietany i wymieszać.

Masę cappucino wyłożyć na zastygniętej masie straciatella, wyrównać lu zrobić karbowany wzór i włożyć do lodówki aby masa zastygła.

Galaretka – kawę zalać gorącą wodą, dodać cukier i dokładnie wymieszać.

W gorącej kawie rozpuścić żelatynę, schłodzić.

Lekko tężejącą galaretkę delikatnie wylać na ciasto Zmierzch.

Ciasto Zmierzch

Ciasto Zmierzch

Ciasto Zmierzch

Źródło Z cukrem pudrem

114 odpowiedzi do “Ciasto Zmierzch”

    1. A wiesz, że wyjątkowo udało mi się tak równo ukroić już przy pierwszym podejściu? 😉 Może dlatego, że bardzo chciałam szybko je zjeść 🙂

  1. Aniu ja tu się gapię na to ciacho i się oblizuję ,jakiego mi smaku na to ciasto narobiłaś…oj, wygląda tak smacznie. Nie jadłam jeszcze takiego ciasta, galaretka z kawy u góry, co mistrzyni kulinarna to mistrzyni, buziole.

  2. Od dawna mam chrapkę na to ciasto, ale zawsze coś wypadnie. A kawowe wypieki uwielbiam najbardziej, więc jest w moim guście. Zjadłabym…..

  3. Bardzo przydałby mi się kawałek takiego ciasta na poprawę nastroju i owego „kopa”, bo strasznie oklapłam w ciągu dwóch ostatnich miesięcy. Tylko ta nazwa? Jeżeli daje energię, to może raczej „Świt” niż „Zmierzch”? Chyba, że adresowane jest do nocnych marków. Pozdrawiam.

    1. Ciasto jest mega pyszne i kopa daje 😉 Nazwa skąd się wzięła tego nie wiem, bo pod taką nazwą je poznałam 🙂 Może odnosi się do ciemnych kolorów jakie ma ciasto 🙂 Pozdrowienia ślę 🙂

  4. Prezentuje się naprawdę pięknie. Uwielbiam twoje wypieki! Narobiłaś mi ogromnego smaka a w domu nie mam w zupełności nic słodkiego nawet nie mam sobie z czego zrobić coś na słodko 😀 chyba Obejdę się smakiem 😛 ale Wygląda przepięknie 🙂

  5. Aniu wygląda przepysznie nie pisałaś tylko wymiarów blaszki w jakiej robiłaś to ciasto bardzo by to było pomocne dziękuję

    1. Wymiary blaszki są podane w dwóch miejscach 🙂 Nad składnikami i w przygotowaniu ciasta ,,Dno blaszki ( 24*24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i do tak przygotowanej blaszki przelać ciasto. ” 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.