Ciasto Zebra

Ciasto Zebra
Ciasto Zebra

Ciasto Zebra to pyszne ciasto o waniliowo-kakaowym smaku, które konsystencją przypomina tradycyjne babki proszkowe, ale nie jest suche, ponieważ w cieście jest dodatek oleju, a wygląd zebry jest ciekawszy niż tradycyjnej babki.

Przepis pochodzi ze starego zeszytu z przepisami mojej mamy. 🙂

 

Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.

 

SKŁADNIKI:

4 jajka

1 i 1/2 szklanki cukru

3 łyżeczki domowego cukru waniliowego extra lub cukru wanilinowego

2 i 3/4 szklanki mąki pszennej

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki kakao

1 szklanka oleju

1 szklanka wody

3 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

 

PRZYGOTOWANIE:

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym extra lub cukrem wanilinowym na puszystą, jasną masę.

W osobnej misce wymieszać mąkę pszenną ( oprócz 3 łyżek ) z proszkiem do pieczenia, a następnie wlać szklankę oleju i szklankę wody.

Dokładnie wymieszać.

Powstałą z mąki i płynów masę przełożyć do ubitych z cukrami jajek, dodać sól i dokładnie zmiksować.

Ciasto na zebrę podzielić na dwie części – powinny być mniej więcej równe, ale czasami to się nie udaje. 😉

Do jednej części dodać trzy łyżki mąki i dokładnie wymieszać.

Drugą część połączyć z trzema łyżkami kakao.

Tortownicę ( 24 cm ) natłuścić i oprószyć tartą bułką lub mąką.>

Na środek przygotowanej tortownicy wlewać po kilka łyżek masy jasnej, masy ciemnej, masy jasnej i tak na przemian do wyczerpania ciasta.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do nagrzanego piekarnika wstawić blaszkę z zebrą i piec przez 45 – 50 minut ( do suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu ciasto wyjąć i studzić w formie.

Zebrę kroić po całkowitym wystudzeniu.

Ciasto Zebra

8 odpowiedzi do “Ciasto Zebra”

  1. Ciasto nietrudne, a pyszne. Gdy ciasto ostygnie polewam mleczną czekoladą i sypię wiórki kokosowe. Najlepiej smakuje na drugi dzień, jednak przy moim mężu ciasto ma małe szanse na tak długie przetrwanie 🙂

    1. Ja najczęściej lukruję, ale i takie bez dekoracji chętnie podaję, bo wyraźnie widać wzór 🙂 Z czekoladą też musi smakować pysznie 🙂

  2. I got thiѕ site from my friend ѡһo told me regarding this web sitе
    and at the momеnt this time I am visiting this website and reading very
    informative рosts at thіs place.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.