Ciasto z jagodami

Ciasto z jagodami
Ciasto z jagodami

Ciasto z jagodami to idealne ciasto na ciepłe dni.

Puszysty, cienki biszkopt o waniliowym smaku, lekka i orzeźwiająca masa z jagód, a na wierzchu bita śmietana i jagódki.

Ciasto jest bardzo smaczne, nie jest skomplikowane w przygotowaniu, a smakuje wybornie.

Polecam wypróbować 🙂

 

Przepis na blaszkę 24*24 cm.

 

SKŁADNIKI:

Biszkopt:

2 jajka

3 łyżki cukru

1 łyżeczka domowego cukru waniliowego extra lub wanilinowego

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jagodowa:

1 galaretka o smaku owoców leśnych lub wieloowocowa

2 łyżeczki żelatyny

3/4 szklanki gorącej wody

2,5 szklanki jagód – zblendować

200 ml śmietanki 30%

2 łyżki cukru pudru

Dekoracja:

200 ml śmietanki 30%

2 łyżki cukru pudru

1 płaska łyżeczka żelatyny

1/4 szklanki wody

1 łyżka jagód do dekoracji

 

PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt – jajka przełożyć do misy miksera i ubić wraz z cukrem i cukrem waniliowym lub wanilinowym na puszystą masę.

Mąkę pszenną przesypać do miski, dodać mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać, a następnie przesiać.

Przesiane mąki z proszkiem dodać do masy jajecznej i delikatnie, ale dokładnie połączyć.

Blaszkę ( 24*24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia – tylko dno, boki pozostawić bez papieru i natłuszczenia.

Do przygotowanej blaszki przelać ciasto.

Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem i piec 15 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu biszkopt wyjąć i przestudzić.

Masa jagodowa – do miseczki wlać 3/4 szklanki bardzo gorącej, ale nie wrzącej wody, wsypać galaretkę i żelatynę i dokładnie rozpuścić, pozostawić do wystygnięcia.

Jagody opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i przełożyć do kielicha blendera, zmiksować, a następnie dodać do galaretki.

Zimną śmietankę przelać do misy miksera i ubić na sztywno dodając w trakcie ubijania cukier puder.

Do ubitej śmietanki przelać mus jagodowy wraz z galaretką, dokładnie połączyć i wylać na zimny biszkopt.

Ciasto z jagodami odstawić w chłodne miejsce do stężenia.

Dekoracja – żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej, ale nie wrzącej wody.

Zimną śmietankę ubić dodając w trakcie ubijania cukier puder.

Zimną żelatynę zahartować śmietanką, a następnie przelać do ubitej śmietany.

Ciasto z jagodami udekorować bitą śmietaną i pozostawionymi owocami.

Ciasto z jagodami

Ciasto z jagodami

Ciasto z jagodami

124 odpowiedzi do “Ciasto z jagodami”

  1. no te to wygląda aż za smacznie, pięknie wyszło!:) Szkoda tylko, że nie mogę często kosztować Twoich przepisów (mam alergię na jajka, mleko i wiele więcej).

    1. Bardzo mi przykro, bo to spore ograniczenie w gotowaniu i pieczeniu, a nie wszystko można zamienić. Mam jednak nadzieję, że jakiś przepis dla siebie znajdziesz 🙂

      1. Kobieto, tak mi się podoba, że dzisiaj znowu musiałam wejść na twojego posta i sobie je zobaczyć 🙂 od patrzenia dupa nie rośnie. Od jutra się odchudzam!

  2. Dosłownie cieknie mi ślinka 😛 😛
    Muszę się odważyć i zrobić coś na cieście biszkoptowym. Miałam robić coś na weekendzie ale nie podołałam zrobić więc był Murzynek 🙂

  3. Jejuniu, az zrobilam sie glodna, jak zobaczylam Twoj dzisiejszy wpis 🙂 slinka leci na widok tego cudnego, niebianskiego ciasta 🙂 kolejny Twoj przepis jest juz na liscie do wyprobowania :)))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.