Ciasto z budyniem i śliwkami

Ciasto z budyniem i śliwkami
Ciasto z budyniem i śliwkami

Ciasto z budyniem i śliwkami to moja własna wersja pysznego ciasta, które pochodzi ze starego zeszytu mojej kochanej Teściowej 🙂

Kruche ciasto, soczyste śliwki z wyłożonym na nie budyniem waniliowym i zakryte kolejnym płatem kruchego ciasta.

Bardzo smaczne, łatwe w przygotowaniu ciasto z budyniem i śliwkami to idealna propozycja do popołudniowej kawki lub herbatki 🙂

 

Przepis na blaszkę 24*24 cm.

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżka domowego cukru waniliowego extra lub wanilinowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 szklanki cukru

2 jajka

160 g masła

Masa:

600 g śliwek

3 szklanki mleka

2 budynie waniliowe bez cukru

3 łyżki cukru

cukier puder do oprószenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto – mąkę pszenną wsypać do miski.

Dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy lub wanilinowy i dokładnie wymieszać.

Do suchych składników dodać jajka i pokrojone w kosteczkę masło.

Dokładnie zagnieść ciasto, a następnie podzielić je na dwie części i każdą osobno zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.

Blaszkę ( 24*24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia.

Po upływie podanego czasu wyjąć jedną część ciasta z lodówki, rozwałkować podsypując małą ilością mąki i wyłożyć nim blaszkę.

Ciasto w blaszce gęsto nakłuć widelcem.

Śliwki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie pokroić na połowy usuwając pestki.

Śliwki poukładać na cieście.

Z mleka, proszku budyniowego i trzech łyżek cukru ugotować budyń.

Gorący budyń wyłożyć na śliwkach.

Z lodówki wyjąć drugą część ciasta, rozwałkować je i wyłożyć na budyniową masę.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem i piec 45 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu ciasto z budyniem i śliwkami wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Chłodne oprószyć cukrem pudrem.

Ciasto z budyniem i śliwkami

Ciasto z budyniem i śliwkami

Ciasto z budyniem i śliwkami

116 odpowiedzi do “Ciasto z budyniem i śliwkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.