Ciasto Wiewiórka

 

Ciasto Wiewiórka
Ciasto Wiewiórka

Ciasto Wiewiórka to pyszne, jesienne ciasto, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ciast kakaowych z dodatkiem bakalii 🙂

Kakaowe, puszyste ciasto z dodatkiem jabłek, żurawiny, orzechów włoskich i migdałów – dużo tego, ale zapewniam, że całość świetnie do siebie pasuje.

Ciasto Wiewiórka…sama nie wiem skąd taka nazwa, ale pod taką nazwą bardzo podobne ciasto zostało mi przedstawione na jednej z imprez rodzinnych dawno temu, więc opracowałam swoją wersję przepisu i tak robię je od lat 🙂

Jeśli lubicie takie smaki, a także łatwe w przygotowaniu ciasta to gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.

 

Przepis na blaszkę o wymiarach 24*24 cm.

 

SKŁADNIKI:

3 jajka

3/4 szklanki cukru

1/2 szklanki oleju

1,5 szklanki mąki pszennej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka sody

2 płaskie łyżki kakao

2 średnie jabłka

50 g łuskanych orzechów włoskich

50 g płatków migdałów

100 g suszonej żurawiny ( można użyć 50 g żurawiny i 50 g rodzynek )

cukier puder do oprószenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Jajka wbić do miski, dodać cukier i całość wyrobić przy pomocy miksera lub robota kuchennego na jasną, puszystą masę.

Do masy jajecznej dodać olej i krótko zmiksować.

Mąkę pszenną wsypać do miseczki, dodać proszek do pieczenia, sodę i kakao, całość dokładnie połączyć i dodać do masy jajeczno-olejowej.

Wyrobić mikserem na niskich obrotach do połączenia składników.

Jabłka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i obrać, a następnie usunąć gniazda nasienne i pokroić jabłka w średnią kostkę.

Pokrojone jabłka wsypać do ciasta, przemieszać łyżką.

Orzechy włoskie posiekać i dodać do ciasta, ponownie przemieszać.

Płatki migdałów delikatnie rozdrobnić ( nie za mocno ), dodać do masy.

Żurawinę pokroić na mniejsze kawałki i również dodać do ciasta.

Całość dokładnie, ale delikatnie wymieszać.

Blaszkę do pieczenia ( 24*24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i do tak przygotowanej blaszki przełożyć ciasto.

Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć ciasto Wiewiórka i piec 40-45 minut ( do suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.

Ciasto Wiewiórka oprószyć cukrem pudrem ( można polukrować lub polać czekoladą ).

Ciasto Wiewiórka

Ciasto Wiewiórka

Ciasto Wiewiórka

110 odpowiedzi do “Ciasto Wiewiórka”

  1. Ciasto wiewiórka, ciasto amerykańskie i ciasto salceson… zastanawiałam się jaka jest różnica miedzy nimi… wydawało mi się, że wiewiórka jest bez dodatku kakao a z dodatkiem cynamonu aby ciasto rzeczywiście swoim kolorem przypominało rudą wiewiórkę :)Z kolei salceson/amerykańskie z dodatkiem kakao…zwał jak zwał ciasto wyglada smacznie 🙂

    1. Zdradzę Ci sekret – ja ich też nie odróżniam 😉 Dla mnie wiewiórka to z dużą ilością bakalii, a salceson z jabłkami i ewentualnie orzechy 🙂
      Ale co tam nazwa 🙂 Ważne, że super smaczne 🙂

      1. I już po sekrecie ale będę trzymać go w tajemnicy xD
        Do salcesonu obowiązkowo muszą iść jabłka i kakao ale niektórzy dodają jeszcze orzechy 🙂 Twój sposób kategorii wiewiórki ma sens – tylko w temacie wiewiórki powiedziałabym o dużej ilości orzechów 😀 Ale masz racje, że nazwa nie jest najważniejsza – ciasta mają je różne 😀 W to, ze smaczne nie wątpie 😉

  2. Kiedyś robiłam wiewiórkę :))))) nie miała żurawiny, ale za to więcej orzechów. Obstawiam, że nazwa dotyczy własnie zawartości orzechów 😀
    Może znowu spróbuję zrobić…

  3. Może ta nazwa jest ze względu na orzechy włoskie, które są uwielbiane przez wiewiórki? 🙂 Tak czy siak, muszę spróbować kiedyś tego ciasta!

  4. Spodobała mi się bardzo ta nazwa 🙂 Jest niesamowicie oryginalna. Wydaję mi się, że nazwa wzięła się stąd, że wiewiórki lubią orzechy, a tam troszkę ich jest 😉
    Lubię kakao i puszyste ciasta, więc dla mnie idealne! 🙂 Mniam :3

  5. Ja wiewiórkę po upieczeniu smaruję ciepłymi powidłami wymieszanymi z kakao i zostawiam w ciepłym piekarniku do wystygnięcia.Smakuje superowo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.