Ciasto Smerfetka

Ciasto Smerfetka to pyszne ciasto składające się z biszkoptu, masy śmietanowo-serowej z galaretkami i bitej śmietany.

Z czym kojarzy Wam się Smerfetka?

Oczywiście z kolorem niebieskim. 🙂

Środkowa warstwa ciasta jest właśnie w takim kolorku – ślicznym niebieściutkim i właśnie dlatego taka nazwa.

Prawda, że nazwa pasuje? 🙂

Natknęłam się na to ciacho przeglądając zdjęcia słodkości w internecie, podobały mi się ciasta w kolorze niebieskim, ale nie przepisy – w tych, które widziałam zawsze coś mi nie pasowało.

Postanowiłam opracować swoją wersję sugerując się tym, że ciasto ma być niebieściutkie 🙂

Mam nadzieję, że ciasto będzie Wam smakowało 🙂

Ciasto Smerfetka
Ciasto Smerfetka

Przepis na blaszkę 24*24 cm.

 

SKŁADNIKI:

Biszkopt:

3 jajka

3 łyżki cukru

1 łyżka cukru waniliowego lub wanilinowego

3 czubate łyżki mąki pszennej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa niebieska:

2 galaretki w niebieskim kolorze

1 szklanka gorącej wody

250 ml śmietanki 36%

250 g białego sera mielonego

Masa śmietanowa:

250 ml śmietanki 36%

2 łyżki cukru pudru

1 fix do śmietany

Dodatkowo:

niebieskie i białe posypki cukrowe

 

PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt – jajka wbić do misy miksera, dodać cukier i cukier waniliowy lub wanilinowy, a następnie ubić na jasną, puszystą masę.

W osobnej miseczce wymieszać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, a następnie przesypać do ubitej masy jajecznej.

Dokładnie, ale delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników.

Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie natłuszczać, ani nie wykładać papierem.

Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem i piec 20 minut ( do suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu biszkopt wyjąć i odstawić do wystygnięcia.

Masa niebieska – galaretki rozpuścić w szklance gorącej, ale nie wrzącej wody, dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

Zimną śmietankę ubić na sztywno.

Do osobnej miski przełożyć biały ser mielony i delikatnie wmieszać w ser ubitą śmietankę.

Na samym końcu, bardzo powoli wlać zimne galaretki i dokładnie, ale delikatnie wymieszać.

Niebieską masę wylać na biszkopt i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.

Masa śmietanowa – zimną śmietankę ubić dodając w trakcie ubijania cukier puder wymieszany z fixem do śmietany.

Ubita śmietankę wyłożyć na niebieską warstwę ciasta.

Ciasto Smerfetka przechowywać w chłodnym miejscu.

Bezpośrednio przed podaniem udekorować cukrowymi posypkami ( kolorowe puszczą barwnik jeśli będą długo na masie śmietanowej i nie będzie to ładnie wyglądało ).

Ciasto Smerfetka

98 odpowiedzi do “Ciasto Smerfetka”

    1. Dziękuje pięknie, a ciasto polecam, bo smakuje świetnie. Nie jest zbyt słodkie, ani mdłe, a niebieska warstwa ma fajny, lekko kwaśny smak 🙂

  1. Rzeczywiście świetna nazwa! Bardzo pasuje do tego niebieskiego ciasta.
    Teraz smerfy będą lecieć w kinach, więc strzał w dziesiątkę! 😀
    Smacznego :3

  2. Ale bajkowe ciasto!!!! Wygląda tak smacznie i ten smerfetkowy kolor 🙂 już wiem jakie ciasto zrobię mojej córci na dzień dziecka :))) Dziękuję pięknie za przepis 🙂 uściski :)))

  3. Hahaha świetne ciasto 🙂 za kilka dni Kasper będzie miał roczek, a u nas jakoś tak sie dzieje, że zamiast tortów robiłam Olivce serniki na zimno urodzinowe. Coś czuję że ten przepis wykorzystam na imprezke Kaspra właśnie 🙂 Super 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.