Ciasto porzeczkowe bez pieczenia

Ciasto porzeczkowe bez pieczenia
Ciasto porzeczkowe bez pieczenia

Ciasto porzeczkowe bez pieczenia to moja kolejna propozycja na rewelacyjne ciasto 🙂

Tym razem w roli głównej czarne porzeczki, krem z bitej śmietany i serka mascarpone, no i kakaowe herbatniki.

Ciasto jest kwaskowate, nie jest przesłodzone, no i bez pieczenia co jest niewątpliwie wielkim atutem w gorące dni 🙂

Polecam wypróbować przepis 🙂

 

Przepis na blaszkę 24*24 cm.

 

SKŁADNIKI:

300 g herbatników kakaowych

400 ml śmietanki 30%

250 g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

5 szklanek czarnych porzeczek + 1 łyżka do dekoracji

2 łyżki cukru

1 galaretka wieloowocowa

1 szklanka wody

 

PRZYGOTOWANIE:

Czarne porzeczki oczyścić, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i przełożyć do garnka.

Wsypać dwie łyżki cukru, wlać pół szklanki wody i wstawić do gotowania.

Gotować na małym ogniu do czasu aż owoce zaczną puszczać sok, a sok zacznie gęstnieć, ale nie dopuszczając do rozgotowania porzeczki.

Wlać drugie pół szklanki wody, zagotować, lekko przestudzić i wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Zimną śmietankę ubić dodając w trakcie ubijania cukier puder, a następnie połączyć z serkiem mascarpone.

Na dno blaszki wyłożyć kakaowe herbatniki, na herbatniki wyłożyć połowę kremu śmietankowego i nakryć kolejną warstwą herbatników.

Na herbatniki wyłożyć masę porzeczkową, nakryć kolejną warstwą herbatników i odstawić do stężenia – łatwiej będzie rozsmarować pozostały krem śmietanowy i udekorować ciasto.

Ostatnią warstwę herbatników kakaowych przesmarować i udekorować pozostawionym kremem śmietanowym i czarnymi porzeczkami.

Ciasto porzeczkowe bez pieczenia przechowywać w lodówce.

Najlepiej smakuje po kilku godzinach kiedy herbatniki już zmiękną 🙂

Ciasto porzeczkowe bez pieczenia

Ciasto porzeczkowe bez pieczenia

Ciasto porzeczkowe bez pieczenia

107 odpowiedzi do “Ciasto porzeczkowe bez pieczenia”

  1. Apetycznie wygląda, a ja jestem na diecie. Chociaż sobie popatrzę i zapisuję do zakładek. Nie umiem piec, a niedługo mam urodziny, a to ciasto jest idealne do podania jak tort. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.