Ciasto Orzechowiec

Ciasto Orzechowiec
Ciasto Orzechowiec

Ciasto Orzechowiec to ciasto składające się z dwóch blatów ciasta miodowego, kremu budyniowego i orzechów włoskich w karmelu na górnym blacie ciasta.

Jest nieskomplikowane w robieniu, a do tego bardzo smaczne.

Moje ciasto robiłam na Boże Narodzenie, zrobiłam zdjęcia i dzisiaj Wam prezentuję.

 

Przepis na blaszkę o wymiarach 24* 40 cm

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

2/3 szklanki cukru

150 g masła

2 jajka

2 łyżki miodu naturalnego ( można dać łyżkę naturalnego i łyżkę sztucznego miodu aby ciasto szybciej zmiękło )

2 łyżeczki sody

Warstwa orzechowa:

250 g orzechów włoskich

80 g masła

5 łyżek cukru

2 łyżki miodu naturalnego ( można dać miód naturalny i sztuczny )

Krem budyniowy:

1 litr mleka

2 budynie śmietankowe

1 budyń waniliowy

4 łyżki cukru

300 g masła

1 szklanka cukru pudru

 

PRZYGOTOWANIE:

Dzień przed robieniem ciasta z litra mleka, budyni śmietankowych i waniliowego, 4 łyżek cukru ugotować budyń i pozostawić do całkowitego przestudzenia.

Ciasto – wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski przy pomocy robota z końcówką hak zagnieść ciasto ( ciasto można także zagnieść ręcznie ).

Ciasto podzielić na dwie części.

Dwie jednakowe blaszki ( 24*40 cm ) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.

W każdej blaszce rozwałkować ciasto.

Warstwa orzechowa – orzechy posiekać.

Masło, miód i cukier przełożyć do garnka, zagotować.

Do gotujących się składników dodać posiekane orzechy, dokładnie przemieszać i gotować kilka minut stale mieszając.

Przygotowaną warstwę orzechową wyłożyć na jednym rozwałkowanym w blaszce placku.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć jedną z blaszek i piec przez 11 minut na funkcji grzania góra-dół, następnie w tej samej temperaturze i tym samym czasie upiec drugi blat ciasta.

Placki na orzechowiec pozostawić do całkowitego wystygnięcia, zdjąć papier.

Krem – masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po łyżce budyniu również w temperaturze pokojowej.

Na blat ciasta bez orzechów wyłożyć krem budyniowy, nakryć blatem z orzechami i odstawić do lodówki.

Ciasto Orzechowiec najlepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu, gdy placki są już miękkie.

Ciasto Orzechowiec

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.