Ciasto o smaku piernikowym z serem

Ciasto o smaku piernikowym z serem
Ciasto o smaku piernikowym z serem

Ciasto o smaku piernikowym z serem to rodzaj suchego, ale nie przesuszonego ciasta, które smakiem przypomina babki 🙂

Ma charakterystyczny piernikowy smak, ale piernikiem nie jest, a wierzch pokryty jest białym serem/twarogiem – ot tak, dla przełamania smaku 😉

Łatwe i ekspresowe w przygotowaniu, słodkie, ale nie przesłodzone.

Ciasto o smaku piernikowym z serem to świetne ciasto do kawki lub herbatki na chłodne jesienne popołudnie 🙂

Zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂

 

Przepis na blaszkę wielkości 22*32 cm.

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

3 jajka

1 białko ( żółtko będzie użyte do masy serowej )

1 łyżka domowego cukru waniliowego extra lub 1 mały cukier wanilinowy

1 szklanka cukru

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki oleju

2 łyżki ( 20g ) przyprawy do piernika

Masa serowa:

250 g białego sera półtłustego

1 żółtko ( białko będzie użyte do ciasta )

1 łyżka domowego cukru waniliowego extra lub 1 mały cukier wanilinowy

2 łyżki cukru

cukier puder do dekoracji – opcjonalnie

 

PRZYGOTOWANIE:

Masa serowa – biały ser rozdrobnić ( można przy pomocy blendera, można również dokładnie rozgnieść widelcem ).

Do rozdrobnionego białego sera dodać żółtko, cukier i cukier waniliowy lub wanilinowy.

Całość dokładnie utrzeć.

Ciasto – trzy jajka wbić do miski, dodać białko, cukier i cukier waniliowy lub wanilinowy.

Jajka z cukrami ubić na jasną, puszystą masę, następnie dodać olej i połączyć.

Mąkę pszenną wsypać do osobnej miski, dodać przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i wymieszać.

Suche składniki wsypać do masy jajecznej i delikatnie połączyć przy pomocy rózgi.

Blaszkę do pieczenia ( 22*32 cm ) wyłożyć pergaminem ( papierem do pieczenia ).

Do tak przygotowanej blaszki przełożyć ciasto, wyrównać.

Na wierzch ciasta wyłożyć dowolnie masę serową – można ułożyć w łaty, w paseczki, jak kto chce 🙂 Ja napełniłam masą serową szprycę cukierniczą i wyłożyłam w formie pasków tworząc kratkę.

Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem i piec około 40 minut ( do suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Chłodne ciasto o smaku piernikowym z serem można udekorować cukrem pudrem.

Ciasto o smaku piernikowym z serem

Ciasto o smaku piernikowym z serem

 

119 odpowiedzi do “Ciasto o smaku piernikowym z serem”

  1. Lubię suche ciasta i to od zawsze (a kruche twarde) a w mojej rodzince wolą te mięciutkie, puszyste, wilgotne. Sucha babka? Moja mama twierdzi, że babki są wilgotne (te ucierane), drożdzowe puszyste – suche, kiedy czerstwieją 😉 Podoba mi się pomysł na to ciasto – takie niespotykane 😉 Autorski wypiek? 😉

    1. Tak, wypiek jest moim eksperymentem – jak sporo na blogu 🙂 Ciasto to przypomina coś między babką na maśle, która nie jest z tych wilgotnych, ale też nie jest przesuszona, a między drożdżową babeczką 🙂 Ja wszystkie ciasta bez kremu, dodatku bakalii nazywam ciastami suchymi 😀

  2. Nie wiem czy jak bym zrobiła to bym wytrzymała żeby ciasto było wystudzone… tylko pewnie bym od razu takie zjadła jeszcze gorące choć wiem że to nie jest zdrowe 😛

  3. A ja właśnie szukam fajnych przepisów na ciasta, więc chętnie skorzystam z Twojej propozycji 🙂
    Podobne ciasto znam, ale jednak nie jest identyczne.
    Pozdrawiam ciepło! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.