Ciasto milionera z orzeszkami ziemnymi

Ciasto milionera z orzeszkami ziemnymi
Ciasto milionera z orzeszkami ziemnymi

Ciasto milionera z orzeszkami ziemnymi to jeden z przepisów, który od bardzo dawna był zapisany w moim zeszycie, ale nie miałam natchnienia, aby zabrać się za jego zrobienie.

Przepis musiał swoje odczekać 😉

W końcu się udało, naszła mnie ochota na jego zrobienie, przygotowałam tą słodkość i nie żałuję 🙂

Ciasto milionera z orzeszkami ziemnymi to bardzo słodkie ciasto przypominające w smaku jedne ze znanych i ogólnie dostępnych batoników.

Jest idealne dla lubiących czekoladę i toffi, a także dla tych, dla których jest zbyt mało cukru w cukrze i miód jest za mało słodki 😉

Kruche ciasto, masa kajmakowa, orzeszki ziemne i czekolada – wyobrażacie sobie tą słodycz? 🙂

Gwarantuję, że po zjedzeniu jednego kawałka tego ciasta Wasza ochota na słodycze zostanie zaspokojona na długi czas 🙂

 

Przepis na blaszkę 24*24 cm.

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

1 szklanka mąki pszennej

120 g masła

2-3 łyżeczki domowego cukru waniliowego extra lub cukru wanilinowego

4 łyżki cukru trzcinowego

Dodatkowo:

1 puszka gotowej masy kajmakowej ( 400 g )

100 g czekolady mlecznej

100 g czekolady deserowej

4 łyżki masła

150 g orzeszków ziemnych niesolonych

 

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto – mąkę pszenną, cukier waniliowy extra lub cukier wanilinowy i cukier trzcinowy wsypać do miski, dokładnie wymieszać.

Dodać pokrojone w kosteczkę, zimne masło i całość zagnieść na gładkie ciasto.

Blaszkę 24*24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy, ewentualnie wylepić blaszkę ciastem.

Gęsto nakłuć ciasto widelcem.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika wstawić blaszkę z ciastem i piec około 20 minut do zarumienienia na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu ciasto przestudzić.

Masę kajmakową podgrzać, aby łatwiej było rozsmarować na upieczonym spodzie.

Można podgrzewać poprzez włożenie puszki do garnka z gorącą wodą, w mikrofalówce, albo przełożyć masę do garneczka i zagrzać.

Przesmarować masą kajmakową zimne ciasto, poukładać orzeszki ziemne lekko je dociskając.

Obie czekolady połamać na mniejsze kawałki, dodać masło i rozpuścić w kąpieli wodnej.

Polać czekoladą wierzch ciasta.

Ciasto milionera z orzeszkami ziemnymi najlepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu.

Ciasto milionera z orzeszkami ziemnymi

Ciasto milionera z orzeszkami ziemnymi

Ciasto milionera z orzeszkami ziemnymi

103 odpowiedzi do “Ciasto milionera z orzeszkami ziemnymi”

  1. Aniu ciasto dla mnie:) jak żałuję, że nie można włożyć łapki do komputera i sie poczęstować:) No ślinka mi cieknie:) Takie pyszności robisz… Miłej niedzieli i buziaki

  2. Jak ja lubię takie ciasta!!! Ale… Co do przepisów, które muszą doczekać się swoich pięciu minut, to również mam ich dziesiątki. Pozdrawiam

    1. Takiego czegoś jeszcze nigdy nie czytałam 🙂 Ale może to być podpowiedź dla tych dziewczyn, które długo czekają na to magiczne pytanie 😉

  3. No nie wiem, czy jeden kawałek zaspokoil by moje zapotrzebowanie na cukier 😁Aniu to ciasto jest bardzo kuszące ❤

  4. Ciasto dla prawdziwych łasuchów;) A tak z innej beczki – osobiście najbardziej mi zwykle smakują właśnie te ciasta, z których wykonaniem zwykle zwlekam zbyt długo;) chyba to „odczekanie” na swoją kolej dobrze im robi;)

    1. Coś w tym jest 🙂 Będę musiała zabrać się za ciasta ze starych, bardzo starych zapisków 🙂 Wieki temu jak jeszcze internet nie był popularny skrupulatnie wycinałam przepisy z gazet nadal je mam 😀

  5. Wszystko smaczne ;P ! Ciasto wyszło:)) jest pysznie słodko i orzechowo. Przyznam, że jednak dla mnie trochę przesłodzone, ale mój mąż zachwycony, już zjadł pół blaszki:)

    1. Uprzedzałam, że jest bardzo słodkie 😉 Trzeba naprawdę lubię słodkości żeby dać rade zjeść dużo tego ciacha 🙂 Brawo Twój Mąż 😀

    1. Nie mam pojęcia dlaczego tak się nazywa – pod taką nazwą je spotkałam, więc zostawiłam 🙂 Może chodzi o to, że jest tak bardzo słodkie, że nie dla każdego – jak miliony 😉

  6. Patrząc na zdjęcia, które wyzwalają moje wszystkie receptory smakowe, od razu mam ochotę takie ciasto zrobić. Aniu, uwielbiam takie połączenie składników. To coś dla mnie. Pysznie i pięknie 🙂

    1. Bardzo się cieszę, że zdjęcie wywołało u Ciebie chęć zrobienia i zjedzenia – to bardzo miłe wiedzieć, że zdjęcie okazało się udane 🙂 Dziękuję pięknie Krysiu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.