Ciasto makowe z bitą śmietaną

Ciasto makowe z bitą śmietaną
Ciasto makowe z bitą śmietaną

Ciasto makowe z bitą śmietaną to bardzo smaczne i lekkie ciasto.

Makowy biszkopt przełożony marmoladą, aby troszkę przełamać smak, a do tego bita śmietana.

Całość świetnie się komponuje i nieziemsko smakuje.

Idealne ciasto na nadchodzące Święta, ale także na inne uroczystości, czy spotkania z przyjaciółmi.

 

Przepis na blaszkę 24*24 cm

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

4 jajka

3/4 szklanki cukru

2 łyżeczki domowego cukru waniliowego extra lub cukru wanilinowego

1 łyżka oleju

1 szklanka mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

120 g maku ( niepełna szklanka )

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30%

2 fixy do śmietany

2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

kilka łyżek marmolady wieloowocowej

mak do dekoracji

posypki cukrowe – opcjonalnie

 

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto – jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym ubić przy pomocy miksera na puszystą, jasną masę.

Pod koniec ubijania dodać olej i zmiksować.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do masy jajecznej, miksować przez chwilę na niskich obrotach.

Na samym końcu dodać suchy mak i delikatnie wymieszać.

Blaszkę ( 24*24 cm ) natłuścić, dno wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto makowe przelać do przygotowanej formy.

Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem i piec przez 35-40 minut ( do suchego patyczka na funkcji grzania góra-dół.

Upieczone ciasto wystudzić.

Masa śmietanowa – cukier puder wymieszać z fixami do śmietany.

Mocno schłodzoną śmietankę ubić mikserem dodając w trakcie ubijania fixy wymieszane z cukrem pudrem.

Zimne ciasto makowe przekroić na dwa blaty ( jeśli wierzch ciasta ma wysoką górkę to należy ją lekko wyrównać ).

Dolny blat ciasta przesmarować cienko marmoladą.

Na marmoladę wyłożyć bitą śmietanę pozostawiając trochę do przesmarowania wierzchu i boków ciasta.

Nakryć drugim blatem ciasta.

Wierzch i boki przesmarować pozostałą bitą śmietaną i posypać makiem.

Można udekorować dowolnymi posypkami cukrowymi.

Ciasto makowe z bitą śmietaną schłodzić.

Ciasto makowe z bitą śmietaną

Ciasto makowe z bitą śmietaną

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.