Ciasto czekoladowe z gruszkami

Ciasto czekoladowe z gruszkami
Ciasto czekoladowe z gruszkami

Ciasto czekoladowe z gruszkami zawędrowało do mojego zeszytu jakiś czas temu, ale trzeba było troszkę poczekać na sezon gruszkowy i chęci. 🙂

W końcu nadszedł czas, aby je przygotować.

Zrobiłam małą modyfikację składników i wyszło rewelacyjne ciasto.

Mocno czekoladowe, ale niezbyt słodkie, z nutką arakową i soczystymi gruszkami.

Pycha… 🙂

 

Przepis na blaszkę/keksówkę  25*12 cm

 

SKŁADNIKI:

3 jajka

szczypta soli

1/2 szklanki cukru

1/4 szklanki oleju

1 1/3 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczki sody

3 łyżki kakao

3 łyżki wody

1/4 łyżeczki aromatu arakowego

3-4 gruszki w zależności od wielkości

cukier puder + woda do przygotowania lukru

 

PRZYGOTOWANIE:

Żółtka oddzielić od białek.

Do białek dodać szczyptę soli, a następnie ubić mikserem na sztywną pianę.

Pod koniec ubijania dodać cukier i po jednym żółtku.

Do masy jajecznej dodać olej i wodę, dokładnie połączyć.

Dodać mąkę wymieszaną z sodą i kakao.

Dokładnie wyrobić.

Gruszki dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Formę keksówkę ( 25*12 ) natłuścić i oprószyć tartą bułką.

Ciasto czekoladowe przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać wierzch.

W ciasto czekoladowe włożyć całe gruszki – ogonkami do góry.

Jeśli gruszki są dosyć duże ( 250 g sztuka ) to wejdą tylko trzy, więc żeby efekt był bardziej reprezentacyjny wybierać gruszki mniejsze tak, aby zmieściły się w blaszce cztery.

Wstawić do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika.

Piec na funkcji grzania góra-dół przez około 45 minut ( ciasto sprawdzać patyczkiem ).

Studzić w foremce.

Z cukru pudru i wody przygotować lukier, a następnie udekorować chłodne ciasto czekoladowe z gruszkami.

Ciasto czekoladowe z gruszkami

Ciasto czekoladowe z gruszkami

Źródło Przepisy Joli

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.