Ciasto cynamonowe z kardamonem i śliwkami

Ciasto cynamonowe z kardamonem i śliwkami
Ciasto cynamonowe z kardamonem i śliwkami

Ciasto cynamonowe z kardamonem i śliwkami wymyśliłam sobie, a następnie zrobiłam jako kolejny eksperyment 🙂

Ot, takie natchnienie mnie naszło, ale jakże smaczne.

Ciasto jest wilgotne i średnio puszyste, a połączenie składników może dziwić, jednak gwarantuję Wam, że ciasto cynamonowe z kardamonem i śliwkami jest mega pyszne 🙂

Cynamon, kardamon i imbir dają bardzo fajny smak i aromat, który świetnie przełamują śliwki, a dodatek majonezu sprawia, że ciasto nie jest suche.

Wypróbujcie 🙂

 

Przepis na blaszkę/keksówkę o wymiarach 25*12 cm.

 

SKŁADNIKI:

2 jajka

3/4 szklanki majonezu

1/2 szklanki mleka

1 szklanka cukru

1 łyżka domowego cukru waniliowego extra lub cukru wanilinowego

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

1/2 łyżeczki kardamonu

kilka śliwek ( około 150 – 200 g )

cukier puder do oprószenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Jajka wbić do miski, dodać majonez i mleko, dokładnie połączyć przy użyciu rózgi.

Dodać cukier i cukier waniliowy lub wanilinowy, wymieszać.

Do masy jajecznej z cukrem dodać przyprawy – cynamon, imbir i kardamon, a następnie mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia.

Całość dokładnie wymieszać rózgą.

Blaszkę ( 25*12 cm ) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie do tak przygotowanej blaszki przelać ciasto.

Śliwki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić na połowy pozbywając się pestki.

Pokrojone śliwki wyłożyć na cieście – skórką do ciasta ( aby mieć pewność, że śliwki nie wpadną do środka ciasta podczas pieczenia należy przed wyłożeniem ich oprószyć lekko mąką stronę ze skórką ).

Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni.

Ciasto cynamonowe z kardamonem i śliwkami włożyć do gorącego piekarnika i piec 60 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu ciasto wyjąć i wystudzić.

Przed podaniem ciasto cynamonowe z kardamonem i śliwkami oprószyć cukrem pudrem.

Ciasto cynamonowe z kardamonem i śliwkami

Ciasto cynamonowe z kardamonem i śliwkami

Ciasto cynamonowe z kardamonem i śliwkami

96 odpowiedzi do “Ciasto cynamonowe z kardamonem i śliwkami”

  1. Zarówno zupa z kurkami jak i neapolitańska brzmią smakowicie. Na karkówkę w piwie i steki aż ślinka cieknie. Sałatka z wędzonym kurczakiem to wspaniała przekąska. Osobiście nie jestem wielbicielką ciast z owocami, ale wiem że wiele osób uwielbia wypieki ze śliwkami, więc Twoje propozycje jak zawsze wyśmienite. Gratuluję inwencji i czekam na dalsze pomysły. Pozdrawiam.

    1. Obie zupki smakują obłędnie 😊
      Mięso… co tu dużo pisać – rewelacyjny smak i aromat.
      Sałatka świetnie sprawdzi się zarówno jako przekąska jaki śniadanie, kolacja, czy na rodzinnych uroczystościach.
      Ja akurat bardzo lubię ciasta z owocami – wszystkie ciasta lubię 😉😄
      Kolejne pomysły już wkrótce 😊
      Pozdrawiam serdecznie 😊

  2. Majonez do ciasta nie dziwi mnie. Robiłam kiedyś na święta babkę majonezową i wyszła świetna. Ciasto wygląda wspaniale. Chętnie skusiłabym się na takie, bo lubię ciasta ze śliwkami oraz te z dodatkiem cynamonu i kardamonu:)

    1. Ja robiłam już kilka różnych ciast z majonezem – świetne są 🙂
      Rewelacyjna jest również babka waniliowa na majonezie.
      Skuś się na dodatek majonezu, nie będziesz zawiedziona 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.