Ciasto jak biszkopt z owocami

Pyszne ciasto z owocami – delikatne i puszyste jak biszkopt, wilgotne jak tradycyjne ciasta ucierane.

Łatwe i szybkie w przygotowaniu, minimum tłuszczu, a w środku zatopione soczyste owoce.

Ciasto jak biszkopt z owocami minimum pracy, maksimum przyjemności. 😉

Ciasto jak biszkopt z owocami
Ciasto jak biszkopt z owocami

Przepis na blaszkę 24*24 cm

 

SKŁADNIKI:

4 jajka

3/4 szklanki cukru

2-3 łyżeczki cukru waniliowego extra lub 1 mały cukier wanilinowy

1,5 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

5 łyżek oleju

dowolne owoce

cukier puder do przygotowania lukru

 

 PRZYGOTOWANIE:

Jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym extra lub cukrem wanilinowym ubić mikserem na wysokich obrotach.

Ubijać do czasu aż cukier się rozpuści, a masa stanie się jasna i puszysta.

Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać.

Obroty miksera zmniejszyć do minimum i stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Miksować tylko do połączenia składników.

Na samym końcu dodać olej, krótko zmiksować na niskich obrotach.

Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni.

Owoce umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.

Jeśli mają pestki to wydrylować, a następnie pokroić na mniejsze części jeśli owoce są duże.

Blaszkę ( 24*24 cm ) natłuścić i oprószyć mąką.

Do przygotowanej blaszki przełożyć ciasto, na ciasto wyłożyć owoce.

Ciasto jak biszkopt z owocami włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 35-40 minut na funkcji grzania góra-dół ( sprawdzić patyczkiem ).

Upieczone ciasto wystudzić i polukrować.

Ciasto jak biszkopt z owocami

8 odpowiedzi do “Ciasto jak biszkopt z owocami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.