Ciastka serowe z grubym cukrem

Ciastka serowe z grubym cukrem
Ciastka serowe z grubym cukrem

Ciastka serowe z grubym cukrem to bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu ciastka z białym serem/twarogiem.

Ciasteczka są kruche, delikatnie waniliowe, niezbyt słodkie, ale bardzo smaczne.

Ciastka serowa z grubym cukrem to idealna propozycja do popołudniowej kawki lub herbatki 🙂

Zachęcam do przygotowania tych małych słodkości 🙂

 

Przepis na dwie duże blaszki ciastek serowych z grubym cukrem ( około 45 sztuk ).

 

SKŁADNIKI:

125 g masła

250 g białego sera półtłustego

250 g mąki pszennej

3 łyżki cukru

1 łyżka domowego cukru waniliowego extra lub cukru wanilinowego

1 białko jajka

4 łyżki grubego cukru kryształu

 

PRZYGOTOWANIE:

Biały ser przełożyć do miski i rozdrobnić przy pomocy blendera lub dokładnie rozgnieść widelcem.

Dodać masło pokrojone w małą kostkę i dokładnie wyrobić.

Następnie dodać mąkę pszenną, cukier i cukier waniliowy lub wanilinowy.

Całość dokładnie zagnieść, a następnie owinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na minimum godzinę.

Po podanym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować na około 5 mm ( można lekko podsypywać mąką pszenną, ale nie zbyt obficie, bo ciastka będą twarde ).

Wykroić ciasteczka i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Białko jajka rozkłócić w miseczce, przesmarować ciastka i posypać je grubym cukrem.

Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastkami i piec około 13-15 minut ( do zarumienienia ) na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu ciastka serowe z grubym cukrem wyjąć i przestudzić.

Ciastka serowe z grubym cukrem

Ciastka serowe z grubym cukrem

Ciastka serowe z grubym cukrem

112 odpowiedzi do “Ciastka serowe z grubym cukrem”

  1. Widziałam przepisy na ciastka serowe, ale zazwyczaj zawierały w sobie tyle masła, ile sera i mnie to trochę zniechęcało do wypieków 🙂 Ale Twój przepis brzmi super i chętnie wypróbuję – lubię takie ciastka a’la Łakotki 🙂

  2. Październik kończysz bardzo smakowitymi propozycjami. Gulasz uwielbiam i jest to jedyne danie, do którego uznaję kaszę gryczaną. Filetu z kurczaka nigdy nie jadłam w połączeniu z pieczarkami czy sosem musztardowym, a warto spróbować, bo wygląda tak, że ślinka cieknie. Uwielbiam sernik, więc ciastka serowe też chętnie zobaczyłabym na swoim talerzyku deserowym. Listopadowa zapowiedz przepisów też zapowiada się obiecująco. Pozdrawiam.

    1. Ja również bardzo lubię gulasze, są pyszne i rozgrzewające.
      Filet w połączeniu z pieczarkami i sosem musztardowym smakuje rewelacyjnie 🙂
      Ciastka serowe są pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu.
      Dziękuję, mam nadzieję, że listopadowe dania przypadną Ci do gustu Iwonko 🙂
      Pozdrowienia serdeczne przesyłam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.