Ciastka korzenne

Ciastka korzenne
Ciastka korzenne

Pyszne, chrupiące ciastka korzenne z charakterystycznym smakiem przyprawy piernikowej.

Bardzo kruche i co ważne – długo zachowujące swoją świeżość ciasteczka.

Bardzo fajna alternatywa dla pierniczków, które zawierają miód, a nie każdy miodowy posmak lubi.

Tym, którzy miodu nie lubią, czy też z różnych względów nie mogą jeść polecam wypróbować ciastka korzenne.

 

Przepis na dwie duże blaszki ciastek korzennych.

 

SKŁADNIKI:

2 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru pudru

200 g zimnego masła

2 duże żółtka

1 opakowanie ( 40 g ) przyprawy korzennej lub przyprawy do piernika

1 łyżeczka kakao

1 łyżeczka cynamonu

cukier puder do przygotowania lukru

 

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę pszenna przesypać do miski, dodać  przyprawę korzenną, kakao, cynamon i cukier puder, wymieszać.

Do suchych składników dodać pokrojone w kosteczkę masło i całość posiekać.

Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto.

Z ciasta formować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.

Po upływie podanego czasu ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na około 3 mm i powycinać ciasteczka o różnych kształtach.

Ułożyć w małych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastkami.

Ciastka korzenne piec około 10-12 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu ciastka wyjąć i przestudzić.

Z cukru pudru i wody przygotować lukier, udekorować ciastka korzenne.

Ciastka korzenne

Ciastka korzenne

115 odpowiedzi do “Ciastka korzenne”

  1. Jakie wspaniałe! Dosłownie ciacha idealne.
    Z chęcią bym taki wypróbowała.
    U mnie inne czekają na swoją kolej.
    Takie robię na święta.
    Pozdrowionka poniedziałkowe 🙂

  2. Koniecznie muszę zrobić na święta, dodaje przepis do ulubionych 🙂
    Jak tylko zobaczyłam te ciasteczka to poczułam ich zapach, super się prezentują 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.