Ciastka kokosowe z cukrem

Ciastka kokosowe z cukrem
Ciastka kokosowe z cukrem

Ekstra kruche ciastka kokosowe posypane grubym białym cukrem są idealne do popołudniowej kawki lub herbatki.

Ciężko im się oprzeć i poprzestać tylko na jednym ciasteczku.

Robi się je bardzo szybko, a z talerza znikają jeszcze szybciej. 😉

 

Przepis na jedną blaszkę ciastek kokosowych z cukrem.

 

SKŁADNIKI:

200 g maki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

70 g cukru pudru

80 g wiórków kokosowych

150 g masła

1 jajko

1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

2-3 łyżki grubego cukru do posypania ciastek

 

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać do miski.

Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.

Masło pokroić w kosteczkę, dodać do suchych składników, następnie dodać jajko i aromat waniliowy.

Całość dokładnie wyrobić przy pomocy robota kuchennego lub zagnieść ręcznie.

Ciasto będzie klejące, ale nie podsypywać mąką.

Wyrobione ciasto uformować w płaski placek, owinąć w folię spożywczą i schować do zamrażarki na około 30 minut.

Po upływie podanego czasu ciasto wyjąć z zamrażarki i zwilżając dłonie w zimnej wodzie szybko formować małe kuleczki, które następnie należy spłaszczyć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciastka kokosowe posypać grubym cukrem ( nie ma potrzeby smarowania ciastek białkiem jajka, ponieważ są wilgotne i cukier się przyklei ).

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Blaszkę z ciastkami włożyć do gorącego piekarnika i piec 12-15 minut ( do lekkiego zarumienienia ) na funkcji grzania góra-dół.

Upieczone ciastka kokosowe z cukrem wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Ciastka kokosowe z cukrem

Ciastka kokosowe z cukrem

Ciastka kokosowe z cukrem

93 odpowiedzi do “Ciastka kokosowe z cukrem”

    1. Dziękuję Kochana i bardzo się cieszę, że u Ciebie wszystko działa jak trzeba 🙂
      Przepis wypróbuj, bo ciasteczka są łatwe w przygotowaniu, a smakują rewelacyjnie 🙂

    1. Tak, zmieniło się troszkę 🙂 Przeniosłam się na własny hosting, porzuciłam Blogerra, zmieniłam szablon 🙂 Mam nadzieję, że Ci się podoba 🙂

  1. Typowe ciasteczka do herbatki u nas dla zdrowotności zaparzanej na przefiltrowanej wodzie z filtra na ujęciu wody – ciasteczka znikają zanim herbata zostanie dopita do końca 🙂

  2. melduję że udało mi się wreszcie dodać blog i zobaczymy czy wpisy będą się pojawiać 🙂 dam ci Anusia znać wczoraj też próbowałam dopiero dziś mi się udało 🙂

  3. Bardzo lubię kruche ciastka i dość często je piekę. Robię podobne ale bez wiórek kokosowych. Muszę koniecznie spróbować Twojej wersji 🙂

  4. Nie, no to jest pyszne:) uwielbiam kokos i ten przepis to mój must have na najbliższe dni:) Powiedz mi tylko, czy ciasto musi byc w lodówce 30 min, czy może tam siedzieć znacznie dłużej? Pytam, bo zazwyczaj robię takie rzeczy w przerwie, kiedy dziecko śpij albo się bawi i nigdy nie udaje mi się wrócić na czas, by skończyć rozpoczętą rzecz. Czy więc wyjęcie ciasta z lodówki i upieczenie ciasteczek kilka godzin później może im zaszkodzić?
    P.S. cieszę się, że już mogę do Ciebie zaglądać, bo ostatnio nie mogłam wejść na Twoją stronę, ale widzę tu zmiany więc to pewnie dlatego:) Pozdrawiam

    1. Ciasto możesz trzymać w lodówce dłużej – te 30 minut to takie minimum. Tylko musi być w folii żeby nie wyschło.
      Czasami ciasto wyrabiam wcześnie rano, a piekę dopiero popołudniu i zawsze jest ok 🙂
      Bardzo się cieszę, że do mnie zaglądasz, a problemy faktycznie były spowodowane, nazwijmy to, remontem 😉
      Pozdrowionka 🙂

  5. O widzę zmiany, to pewno dlatego ostatnio nie mogłam wejść na Twojego bloga. A mój komentarz, który przed chwilą tu zostawiłam (ale nie podałam swojego adresu email) się ulotnił. No nic, napiszę jeszcze raz, uwielbiam kokos i chętnie wypróbuję Twój przepis i mam nadzieję, że jeśli potrzymam ciasto w lodówce dłużej niż 30 min, to nic mu się nie stanie. Pozdrawiam:)

    1. Komentarz jest i moja odpowiedź pod nim również 🙂
      Napisze jeszcze tutaj – ciasto może być w lodówce znacznie dłużej niż 30 minut, musi być owinięte w folię żeby nie wyschło 🙂

  6. Wspaniałe ciasteczka. Lubię takie z cukrem na wierzchu. Kokosowe ciasteczka, to mój ulubiony smak.
    Świetna stronka, fajne zmiany. Ładnie i przejrzyście 🙂
    Serdecznie Cię Aniu pozdrawiam 🙂

    1. Pięknie dziękuję za miłe słowa Krysiu i bardzo się cieszę, że zmiany się podobają 🙂
      A ciasteczka kokosowe smakują wybornie 🙂
      Pozdrawiam cieplutko 🙂

  7. Właśnie zjadłam ciasteczko z pierwszej blaszki…..pycha!!!!!Baaaaaaaaaardzo kruche!!!Jutro upiekę drugi raz z podwójnej porcji bo myślę że zniknie expresowo!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.