Ciastka francuskie z białym serem

Ciastka francuskie z białym serem
Ciastka francuskie z białym serem

Ciastka francuskie z białym serem, czy też jak ktoś woli z twarogiem to pyszne i bardzo proste w przygotowaniu ciasteczka.

Przygotowuje się je bardzo szybko, piecze krótko i w zaledwie pół godzinki są gotowe do jedzenia.

Ciastka francuskie z białym serem świetnie sprawdzą się zarówno do pochrupania przy popołudniowej kawce lub herbatce, ale też będą idealne do podania gościom, którzy odwiedzą nas bez zapowiedzi.

 

Przepis na 15 ciastek francuskich z białym serem.

 

SKŁADNIKI:

1 opakowanie ciasta francuskiego

250 g białego sera

1 jajko

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki cukru

1 łyżka domowego cukru waniliowego extra  lub 1 łyżka cukru wanilinowego

cukier puder do przygotowania lukru

 

PRZYGOTOWANIE:

Biały ser przełożyć do miski blendera, dodać żółtko, cukier i cukier waniliowy lub wanilinowy.

Zmiksować na gładką masę, a następnie dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.

Płat ciasta francuskiego pokroić na 15 równych kawałków – trzy paski i każdy pasek na pięć kawałków.

Każdy kawałek pokrojonego ciasta lekko rozciągnąć, a następnie wyłożyć masę serową i delikatnie naciągając rogi ciasta zlepić u góry tworząc sakiewki – ciasto podczas pieczenia pootwiera się, ale tak ma być 🙂

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać ciastka francuskie z białym serem, a następnie przesmarować je białkiem jajka.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastkami i piec przez około 20 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu blaszkę wyjąc i pozostawić ciastka do wystudzenia.

Z cukru pudru przygotować lukier i udekorować nim chłodne ciastka francuskie z białym serem.

Ciastka francuskie z białym serem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.