Chleb pszenny z czarnuszką

Chleb pszenny z czarnuszką
Chleb pszenny z czarnuszką

Chleb pszenny z czarnuszką to pyszny i łatwy w przygotowaniu chleb na drożdżach.

Chlebek jest bardzo smaczny, łatwy i szybki w przygotowaniu, a dodatek czarnuszki nadaje mu wyjątkowego smaku.

Domowe pieczywo jest smakuje wybornie, a zapach unoszący się w domu podczas pieczenia jest rewelacyjny.

Polecam wypróbować 🙂

 

Przepis na blaszkę/keksówkę 25*12 cm.

 

SKŁADNIKI:

400 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki cukru

1 płaska łyżeczka soli

1 łyżka oliwy

1 szklanka ciepłej wody + 1/4 szklanki do rozpuszczenia drożdży

15 g drożdży

1 łyżeczka czarnuszki

Wierzch:

1 jajko

1 łyżeczka czarnuszki

 

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę pszenną przesypać do miski, dodać sól i cukier, dokładnie wymieszać.

Drożdże przełożyć do miseczki, dodać 1/4 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody i dokładnie wymieszać.

Rozpuszczone drożdże wlać do miski z mąką, dodać szklankę ciepłej, ale nie gorącej wody i oliwę z oliwek.

Ciasto dokładnie wyrobić przy pomocy robota kuchennego.

Pod koniec wyrabiania dodać do ciasta łyżeczkę czarnuszki.

Blaszkę ( 25*12 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przy pomocy łyżki przełożyć ciasto – ciasto nie będzie miało zwartej konsystencji.

Ciasto w blaszce nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na czas rozgrzania piekarnika.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Jajko rozkłócić, przesmarować wierzch chleba i oprószyć czarnuszką.

Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu chleb pszenny z czarnuszką wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.

Chleb pszenny z czarnuszką

Chleb pszenny z czarnuszką

Chleb pszenny z czarnuszką

66 odpowiedzi do “Chleb pszenny z czarnuszką”

  1. Uwielbiam domowe pieczywo… żebym ja jeszcze miała do niego rękę. 🙁 Generalnie drożdże i ja to kiepskie połączenie… ja nie czuję ich, a one mnie! 🙁

    1. Mnie kiedyś drożdże też nie lubiły – tak mi się wydawało, a prawda była taka, że bałam się robić drożdżowe wypieki. W końcu się przełamałam i przekonałam do nich, no i od lat tworzymy dobraną parę 😉😄

  2. Jak ja żałuję, że nie mam robota kuchennego, który by mi takie ciacha drożdżowe zagniatał… 🙁 Jadłam chleb z czarnuszką i bardzo mi smakował, bo ma wyrazisty smak 🙂

  3. Przez dwa lata nie kupowałam chleba, bo piekłam go sama. Był to chleb na zakwasie z dodatkiem ogromnej ilości różnorodnych ziaren. Ostatnio zrobiłam sobie przerwę, ale chyba należy powrócić do tej tradycji, bo nawet najlepszy chleb z piekarni nie dorównuje pieczywu domowemu:)

  4. Weszłam na blog i zaczęło mi się zdjęcie powoli ładować – myślałam, że to kurczak:) A tu proszę – chlebek:) Bardzo lubię dodatek czarnuszki:)

  5. Nigdy jeszcze nie próbowałam sama piec chleba. Jak zacznę nowy rok akademicki to chyba spróbuję i zobaczymy jak pójdzie. Słyszałam, że samodzielne pieczenie chleba to szczyt umiejętności kucharskich. ;D Ciekawe czy to prawda. 😉

  6. Nie wiem czy z takiego bądź podobnego przepisu korzysta moja mama, ale uwielbiam kiedy robi chleb z czarnuszką – jest przepyszny i pozbawiony chemii! 🙂

  7. Nigdy nie piekłam chleba, nie wiem dlaczego zawsze mi się wydaje, że to za trudne dla mnie i nawet nie próbuję…

    1. Przy grzaniu tylko dolnym można piec tak samo jak przy góra-dół. Moje oznaczenie góra-dół bardziej odnosi się do włączenie grzałek bez termoobiegu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.