Chleb pszenny razowy z ziołami

Chleb pszenny razowy z ziołami
Chleb pszenny razowy z ziołami

Chleb pszenny razowy z ziołami to kolejny chleb na drożdżach, który upiekłam i który teraz Wam prezentuję jako idealne pieczywo 🙂

Chleb jest bardzo smaczny, przygotowanie nie jest skomplikowane, a aromat ziół sprawi, że śniadanie lub kolacja nabierze wyjątkowego smaku.

Miękki z chrupiącą skórką – czego chcieć więcej? 🙂

Chleb pszenny razowy z ziołami to idealna propozycja dla tych, którzy zioła uwielbiają tak bardzo jak ja 🙂

Zachęcam do wypróbowania 🙂

 

Przepis na blaszkę/keksówkę 25*12 cm.

 

SKŁADNIKI:

Zaczyn:

25 g drożdży świeżych

1/2 szklanki mleka

1 łyżka mąki

1 łyżeczka cukru

Ciasto:

200 g mąki pszennej

200 g mąki pszennej razowej

1/2 szklanki mleka

1 łyżeczka soli

2 czubate łyżki majonezu

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżeczka ziół prowansalskich

Wierzch:

1 jajko

zioła prowansalskie do oprószenia

bazylia suszona do oprószenia

oregano do oprószenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Zaczyn – mleko przelać do garnka i podgrzać – powinno być ciepłe, ale nie gorące.

Do miski wkruszyć drożdże, dodać cukier i mąkę, a następnie wlać ciepłe mleko i dokładnie wymieszać.

Miskę z zaczynem nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto – do miski przesypać mąkę pszenną i mąkę pszenną razową, dodać sól, zioła prowansalskie, bazylię, oregano i dokładnie wymieszać.

Mleko podgrzać w garneczku i wlać do miski z mąką i ziołami, następnie dodać wyrośnięty zaczyn i majonez.

Całość wyrobić na elastyczne ciasto – można wyrabiać ręcznie albo przy pomocy robota kuchennego.

Miskę z wyrobionym ciastem nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Blaszkę ( 25*12 cm ) przesmarować olejem.

Wyrośnięte ciasto na chleb pszenny razowy z ziołami krótko zagnieść, uformować bochenek i  przełożyć do natłuszczonej blaszki.

Blaszkę z chlebem nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na czas nagrzania piekarnika.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Jajko rozkłócić i przesmarować nim ciasto, a następnie oprószyć ziołami prowansalskimi, bazylią i oregano.

Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 45-50 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu chleb pszenny razowy z ziołami wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.

Chleb pszenny razowy z ziołami

Chleb pszenny razowy z ziołami

Chleb pszenny razowy z ziołami

W poniedziałek publikując przepis na Zupę pomidorowo-paprykową z piekarnika napisałam, że innym razem pokażę Wam deskę otrzymaną od sklepu Tarka i Miarka – dzisiaj jest ten inny raz 😉

Deska akacjowa, którą otrzymałam jest bardzo solidna z przydatnym rowkowaniem i uchwytem.

Drewno akacjowe jest bardzo trwałe, ma ładną i zwartą strukturę, jest odporne na uszkodzenia, a do tego pięknie się prezentuje.

Taka solidna, wytrzymała i bardzo ładna deska na pewno przez wiele lat będzie służyła bez zarzutu i ułatwiała mi pracę w kuchni 🙂

Ja jestem z niej bardzo zadowolona 🙂

Po taką deskę i inne artykuły do domu zapraszam Was do sklepu internetowego Tarka i Miarka.

Jestem pewna, że znajdziecie tam wiele różnych przydatnych artykułów, bo oferta sklepu jest bardzo bogata.

deska-wszystko-smaczne

 

104 odpowiedzi do “Chleb pszenny razowy z ziołami”

  1. Wydaje mi się, że to naprawdę idealna propozycja chlebka na weekend.
    Super! Oby takich przepisów jak najwięcej.
    Chlebek domowy, smaczny, najlepszy!
    Pozdrawiam cieplutko 🙂

  2. Wspaniały, domowy chlebuś. Dodatek ziół pewnie dodał wyjątkowego smaku. Twój chlebek wygląda tak, że chociaż jestem po śniadaniu, to chętnie zjadłabym kromeczkę z masłem 🙂

    1. Wszystkie moje dotychczasowe chleby i bułki jakie zrobiłam łącznie ze zdjęciami są w kategorii pieczywo 😊
      Znajdziesz tam bułki przepis na ciekawe bułki z ziarnami, bułki razowe i różne chleby. Zerknij tam, może coś wpadnie Ci w oko 😊

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.