Chleb pszenny razowy z garnka – nie nocny

Chleb pszenny razowy z garnka - nie nocny
Chleb pszenny razowy z garnka – nie nocny

Chleb pszenny razowy z garnka – nie nocny to mój własny zmodyfikowany przepis na pyszny, domowy chleb.

Miałam ochotę na kolejne eksperymenty w wypiekaniu chleba, więc zajrzałam do swojego przepisu, który już zamieszczałam na blogu Chleb pieczony w garnku.

Pozmieniałam składniki, a także proces przygotowywania i muszę nieskromnie przyznać, że się udało, a chleb wyszedł bardzo, bardzo smaczny.

Chleb pszenny razowy z garnka – nie nocny to smaczne pieczywo, na którego przygotowanie i wypiekanie nie trzeba czekać całą, długą noc 🙂

Gorąco poleca wypróbować przepis 🙂

 

Przepis na jeden bochenek chleba pszennego razowego z garnka.

 

SKŁADNIKI:

300 g mąki pszennej razowej

450 g mąki pszennej

25 g drożdży

1/2 łyżeczki cukru

1 łyżeczki soli

1 łyżka oleju

2 szklanki ciepłej wody

2 łyżki śmietany 18%

 

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże wkruszyć do miseczki, dodać cukier i ciepłą, ale nie gorącą wodę.

Dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia drożdży.

Do miski przesypać mąkę pszenną, mąkę pszenna razową i sól, dokładnie wymieszać.

Do wymieszanych mąk dodać rozpuszczone drożdże, olej i śmietanę.

Całość dokładnie wyrobić przy pomocy robota kuchennego lub ręcznie do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

Miskę z ciastem nakryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Nagrzać piekarnik razem z garnkiem i pokrywką ( ja używam dużego naczynia żaroodpornego z pokrywką – długość 28 cm, szerokość 20 cm, wysokość 10 cm ) do 220 stopni.

Do gorącego naczynia przełożyć wyrośnięte ciasto – ciasto może być lepkie, więc przekładać bezpośrednio z miski pomagając sobie łyżką.

Naczynie nakryć pokrywką i wstawić do gorącego piekarnika.

Chleb pszenny razowy z garnka – nie nocny piec przez 35 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po podanym czasie zdjąć pokrywkę, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec przez kolejne 20 minut.

Po upieczeniu wyjąć z naczynia i studzić na kratce.

Chleb pszenny razowy z garnka – nie nocny kroić po całkowitym wystudzeniu.

Chleb pszenny razowy z garnka - nie nocny

Chleb pszenny razowy z garnka - nie nocny

Chleb pszenny razowy z garnka - nie nocny

127 odpowiedzi do “Chleb pszenny razowy z garnka – nie nocny”

  1. Uwielbiam takie domowej roboty pieczywo 🙂 Ciekawy przepis! Jestem ciekawa czy by mi coś z niego wyszło… Chyba wypróbuje 😀

    Pozdrawiam serdecznie 🙂

  2. Ja niestety nie mam możliwości zjedzenia takiego pysznego, jeszcze lekko ciepłego chlebka, bo za nic nie porwę się na jego pieczenie, a przynajmniej w najbliższej pięciolatce 🙂

  3. Kolejny na liście do zrobienia. Ten nocny robiłam mimo, że niecierpliwa jestem. I wyszedł pyszny, to ten muszę upiec tym bardziej, ale to już na spokojnie po powrocie z urlopu 🙂 pozdrawiam!

  4. Przepis brzmi całkiem łatwo, z chęcią wypróbuję ☺ tylko małe pytanie, na jak długo odstawiamy ciasto do wyrośnięcia?

    1. Na to nie ma jednoznacznej odpowiedzi, bo uzależnione jest od tego w jakiej temperaturze wyrasta 🙂 Ciasto musi podwoić swoją objętość – czasami zajmuje to niecałą godzinę, a czasami półtorej.
      Teraz jest bardzo ciepło, więc ciasto postawione w ciepłym miejscu powinno wyrosnąć w mniej niż godzinę, ale trzeba sprawdzać 🙂

  5. No po prostu rewelacja!
    Bardzo mi się podoba taki chlebuś 🙂
    No to teraz nie pozostaje nic innego jak wypróbować.
    Super!
    Pozdrowionka serdeczne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.