Chleb pszenny razowy na jogurcie

Chleb pszenny razowy na jogurcie
Chleb pszenny razowy na jogurcie

Chleb pszenny razowy na jogurcie to wyśmienite i proste w przygotowaniu domowe pieczywo.

Chleb nie jest przygotowywany na zakwasie, ani na tradycyjnym zaczynie drożdżowym.

Ciasto nie musi czekać na wyrośnięcie, ponieważ bezpośrednio po wyrobieniu jest pieczone , a pomimo tego pięknie wyrasta i smakuje świetnie.

Doskonały smak dopełniają ziarenka łuskanego słonecznika wewnątrz i na zewnątrz chleba.

Chleb pszenny razowy na jogurcie smakuje wybornie, polecam wypróbować.

 

Przepis na blaszkę – keksówkę o wymiarach 25*12 cm.

 

SKŁADNIKI:

250 g mąki pszennej

250 g mąki pszennej razowej

40 g świeżych drożdży

1/4 szklanki ciepłej wody

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

50 g słonecznika + 20 g do posypania

200 g jogurtu greckiego lub naturalnego

200 ml wrzątku

jajko do przesmarowania

 

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę pszenną i mąkę pszenną razową przesypać do miski, dodać sól i cukier, a także słonecznik łuskany, dokładnie przemieszać.

Na środku zrobić wgłębienie.

Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody i wlać w zagłębienie, delikatnie przemieszać.

Do tak powstałej masy dodać jogurt grecki lub naturalny i wrzącą wodę.

Całość wyrabiać najlepiej przy pomocy robota kuchennego, do powstania jednolitej masy.

Formę do ciasta ( 25*12 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i do tak przygotowanej blaszki wyłożyć ciasto na chleb pszenny razowy na jogurcie, wierzch wyrównać.

Jajko rozkłócić w miseczce i przy pomocy pędzelka przesmarować wierzch, a następnie posypać ziarenkami łuskanego słonecznika.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem i piec 60 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu wyjąć z pieca i po lekkim przestudzeniu wyjąć łapiąc za brzegi papieru, postawić na kratkę.

Chleb pszenny razowy na jogurcie kroić po całkowitym wystudzeniu.

Chleb pszenny razowy na jogurcie

Chleb pszenny razowy na jogurcie

Chleb pszenny razowy na jogurcie

114 odpowiedzi do “Chleb pszenny razowy na jogurcie”

    1. Nie robiłam z samej żytniej. Jeśli piekę chleb lub bułeczki to z pszennej lub pszenna razowa zmieszana z pszenną.
      Jeśli miałabym robić z żytniej to również bym ją wymieszała z inną, ale jaki byłby efekt…ciężko wyczuć 😉

  1. Fajny przepis:) Ja dotąd jak piekłam chleb nawet na drożdżach pozostawiałam go do wyrośnięcia na ok. godzinę. Z chęcią wypróbuję twojego przepisu:)

  2. Ale narobiłaś mi ochoty!!! Chyba zrobię taki chlebek, zwłaszcza ze jest bez wyrastania i nie muszę długo na niego czekać 🙂 wygląda obłędnie :))) super przepis jak zawsze!!!

  3. Super, że taki szybki do przygotowania. Często zniechęca to czekanie… tu 15 minut, potem 30 minut, wyrobić, odstawić na kolejne 30-45 minut, potem przełożyć do formy i jeszcze zostawić na 20 minut, potem pieczenie, stygnięcie… i po dniu;) Może to nieco przerysowałam, ale wiesz o co mi chodzi;) A ten przepis podoba mi się bardzo. Z samej pszennej też wyjdzie?

    1. Nie robiłam na kefirze, więc nie daję gwarancji 100%. Robiłam na greckim i na gęstym naturalnym, może się okazać, że kefir w tym przepisie będzie zbyt rzadki,a przez to ciasto zbyt lejące. Można wtedy dodać więcej mąki, ale chleb nie będzie już tak miękki, będzie bardziej zwarte ciasto. Pozdrawiam

  4. Oj nie wiem, czy moja niecierpliwość sprawiłaby, że poczekałabym, aż chlebek przestygnie 😀 Piętka musiałaby być zjedzona tuż po upieczeniu! Super 🙂

    1. Ja przy tym chlebku musiałam czekać i byłam niepocieszona 🙂 Czekałam, bo ciepły chlebek źle się kroi i byłyby bardzo brzydkie zdjęcia, a chciałam go Wam pokazać 🙂

  5. Super sprawa z tym chlebkiem domowym na jogurcie.
    Na pewno skorzystam z przepisu, zwłaszcza, że czegoś takiego poszukuję właśnie.
    Pozdrawiam 🙂

    1. Zawsze piekę na funkcji grzania góra-dół i nigdy nie miałam do czynienia z innym piekarnikiem. Ciężko mi powiedzieć nie wiedząc nawet o jaki piekarnik chodzi. Czy elektryczny z termoobiegiem, czy gazowy?

  6. A ja się przejęłam informacjami na temat zdrowego chleba i jadam tylko ten na zakwasie… I to już dość długo, nawet weszło mi to w krew. Na szczęście już łatwo można taki kupić. Piekarnie dbają, by były w sprzedaży.

    1. Tak, w piekarniach można już teraz kupić różnego rodzaju pieczywo. Pewnie za jakiś czas wrócę do pieczenia chleba na zakwasie to będziesz mogła eksperymentować 🙂

    1. Robiłam na kupionym i na własnoręcznie robionym też, ale już bardzo dawno temu. Musiałabym dopaść zakwas albo zrobić i poeksperymentować 🙂

  7. Aniu, to piękny, wyrośnięty chlebuś. Wygląda, jak z najlepszej piekarni, ale jest o wiele lepszy, zdrowszy, bo własny.
    Świetny, łatwy przepis, warto z niego skorzystać. Ja chętnie skorzystam.
    Miłego weekendu Aniu 🙂

    1. Chlebek smakuje naprawdę świetnie, a jego przygotowanie jest banalnie proste, aż się nie chce wierzyć, że z tak proste przepisu może wyjść takie smaczne pieczywo, a jednak… 🙂 Skorzystaj z przepisu, bo warto 🙂
      Miłego weekendu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.