Chleb pieczony w garnku

Chleb pieczony w garnku
Chleb pieczony w garnku

Chleb pieczony w garnku to nic innego jak tradycyjny chleb pszenny, który jest każdego dnia w większości naszych domów.

Większość z nas pieczywo kupuje, bo jest szybko, bo jest łatwo, bo nie ma problemu i dostępny jest w każdym sklepie spożywczym , jednak taki pieczony w domu to dopiero jest coś 😉

Żaden chleb, nawet z najlepszej piekarni nie dorównuje smakiem i zapachem takiemu, który upieczemy sami.

Chleb pieczony w garnku to bardzo smaczny chleb wykonany przy minimalnej ilości wysiłku, bo w znacznej mierze chlebek robi się sam.

Nie pamiętam jak weszłam w posiadanie tego przepisu, ale jest ze mną od bardzo dawna i nawet już Wam pokazywałam ten przepis, ale zniknął podczas ,,problemów technicznych”, o których pisałam, więc postanowiłam dodać go ponownie, bo chleb jest genialny i dlatego przekazuję go dalej, aby każdy mógł cieszyć się tym cudownym aromatem, chrupiącą skórką i nieziemskim smakiem. 🙂

 

Przepis na jeden bochenek chleba pieczonego w garnku.

 

SKŁADNIKI:

750 g mąki pszennej

25 g świeżych drożdży

1/2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli

1 łyżka oleju

2 szklanki ciepłej wody

 

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę pszenną wsypać do miski, wkruszyć drożdże, dodać pół łyżeczki cukru, łyżeczkę soli, łyżkę oleju i dwie szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody.

Składniki dokładnie wymieszać, a następnie miskę z ciastem przykryć szczelnie folią spożywczą i schować do lodówki na minimum 8 godzin – ja ciasto wyrabiam wieczorem, a chleb piekę rano.

Po podanym czasie ciasto na chleb krótko zagnieść na lekko podsypanym mąką blacie, a następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( na około 20-30 minut ).

Nagrzać piekarnik razem z garnkiem i pokrywką ( ja używam dużego – długość 28 cm, szerokość 20 cm, wysokość 10 cm, naczynia żaroodpornego z pokrywką ) do 220 stopni.

Do gorącego garnka wrzucić wyrobione ciasto na chleb ( można ponacinać ), nakryć pokrywką, wstawić do piekarnika i piec 35 minut na funkcji grzania góra-dół w 220 stopniach.

Po 35 minutach zdjąć pokrywkę, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec przez kolejne 20 minut.

Wyjąć chleb z piekarnika i studzić na kratce, aby mógł dobrze odparować.

Chleb pieczony w garnku kroić po całkowitym wystudzeniu.

Chleb pieczony w garnku

Chleb pieczony w garnku

122 odpowiedzi do “Chleb pieczony w garnku”

  1. Moja mama nigdy nie piekła pieczywa w domu, ale uwielbiałam (i uwielbiam!) zajadać świeże, chrupiące piętki z takich bochenków – zawsze proszę domowników (dość egoistycznie, ale najmłodsza jestem! :D), żeby mi odkroili kawałek 🙂

  2. Aniu, ale mnie zaskoczylaś, nigdy nie myślałam, że można chlebek upiec w garnku? Muszę taki zrobić , może mi sie uda, bo pieklam inny domowy od koleżanki, ale tak nie wygladał .Miłej soboty Aniu.

      1. Nie mam naczynia żaroodpornego, ale mam garnek, w który można piec w piekarniku. Niestety ma standardową wielkość. Uważasz, że wystarczy, czy będę musiała dzielić ciasto na pół?

        1. Jaka to standardowa wielkość? 😉 Porównaj do mojego naczynia żaroodpornego i najwyżej nie rób z całej porcji, a o 1/4 mniej 🙂

  3. Świetny chlebek! Już od jakiegoś czasu chodzi za mną zrobienie własnego chleba! 🙂 Czy drożdże wcześniej rozpuszczamy? Czy takie od razu z opakowania wrzucamy?

    1. Drożdży nie rozpuszczamy, kruszymy je do miski z mąką 🙂
      Wypróbuj, bo jest mega prosty – wszystko do jednej miski, wymieszać, nakryć i do lodówki 🙂

    1. Piekę ten chleb dosyć często i używam mąkę jaką akurat mam pod ręką – pszenna 450, 500, a nawet 550. Różnicy nie widzę 🙂 Najczęściej używam tortowej 🙂

    1. Chlebuś faktycznie miała chrupiącą skórkę i ciężko było mi się powstrzymać przed skubaniem, ale jak już zrobiłam zdjęcie… 😉

    1. Myślę, że tak, ale na piekarnikach gazowych się nie znam 🙂 Chleb potrzebuje wysokiej temperatury, więc trzeba będzie pilnować 🙂

  4. Za każdym razem gdy czytam tytuły tego typu wpisów mylnie je interpretuję. Mam przed oczami chleb, gotowany na parze ;D Tak czy owak, ten przepis bardzo kusi 🙂

  5. Nie kupowałam chleba chyba ze 2 lata. Piekłam na zakwasie z różnych rodzajów mąki, z ogromną ilością ziaren. Był bardzo smaczny. Nie pamiętam z jakich powodów przestałam. Dziś rano, nim przeczytałam Twój wpis, pomyślałam, że warto wrócić do zarzuconej tradycji. Kupiłam nawet mąkę gryczaną, by upiec chleb IG. Zastanawiam się, czy mąkę pszenną z Twojego przepisu mogę zastąpić gryczaną właśnie, czy może obie wymieszać? Bo chlebuś na zdjęciach wygląda niesamowicie.

    1. Nie piekłam z innej niż pszenna, ale na starym blogu zanim mi wcięło post, ktoś napisał w komentarzu, że piekł w innej wersji – połowa mąki pszennej, a połowa innej.

    1. Piekę ten chleb dosyć często i używam mąkę jaką akurat mam pod ręką, a najczęściej jest to tortowa – pszenna typ 450, ale piekłam już z poznańskiej, wrocławskiej i luksusowej. Różnicy nie widzę żadnej, smakuje tak samo 🙂

  6. od kilku lat pieke domowy chlebek , prawie przepis tki sam ja jeszcze dodaje mleka i pachnie cudnie a smakuje jeszcze lepiej …zachęcam każdego do wypróbowania bo smak całkiem inny nic ze sklepu …:)

  7. bardzo często robię sama chleb 🙂 tylko używam do tego typowo ciemnej mąki i dodaje różne ziarna aby był bardziej treściwy 🙂

  8. Chleb jest GENIALNY!!! Podbił serca całej mojej rodziny 🙂 za każdym razem piekę po trzy bochenki 😉 jeden tradycyjny jak w przepisie, a dwa podkręcam dodatkami czarnuszką, słonecznikiem, przyprawą suszone pomidory z bazylią lub czosnkiem i siemie lniane do tego. Dodaje też łyżeczkę więcej soli. Długo zerkałam na ten przepis, aż się skusiłam i absolutnie nie żałuję!!!

    1. Bardzo się cieszę,że chlebek smakuje 🙂
      My lubimy w każdej wersji – z dodatkami i bez, ale ten bez dodatków to taka wersja podstawowa i musi być zawsze 🙂

  9. a ja mam pytanie bo wlasnie sie zabralam za wyrabianie costs I make sypie na okolo poniewaz nie mam zadnej wagi. . czy ti ciasto ma byc mocno geste czy takie lepkie ciagnace sie?

    1. Ciasto ma być klejące w pierwszym etapie 🙂 W zakładce jest przelicznik kulinarny, można mniej więcej wyliczyć ile mąki będzie potrzebne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.