Cannelloni z mięsem mielonym

Cannelloni z mięsem mielonym
Cannelloni z mięsem mielonym

Cannelloni z mięsem mielonym to pyszne danie kuchni włoskiej.

Grube rurki makaronu nadziewane uprzednio podsmażonym mięsem mielonym z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw, a następnie polane sosem pomidorowym, posypane tartym serem i zapieczone w piekarniku.

Danie smakuje wybornie i z całą pewnością przypadnie do gustu miłośnikom makaronów i sosów pomidorowych.

 

Przepis na dwie porcje cannelloni z mięsem mielonym.

 

SKŁADNIKI:

12 rurek makaronu cannelloni

500 g mięsa mielonego

2 cebule

2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju

sól

czarny pieprz mielony

1 łyżka posiekanej świeżej bazylii

1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano

Sos:

1 puszka pomidorów

1 ząbek czosnku

1/2 szklanki wody

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

sól

czarny pieprz mielony

1 łyżka posiekanej świeżej bazylii

1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano

150 g żółtego sera

 

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę i czosnek obrać, opłukać, posiekać na drobno.

Na patelni rozgrzać olej i włożyć cebulę i czosnek, zeszklić.

Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać mięso mielone, doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać posiekaną bazylię i oregano.

Całość podsmażyć kilka minut, a następnie przestudzić.

Sos – do garnka przełożyć pomidory z puszki, dodać koncentrat pomidorowy.

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do pomidorów.

Doprawić solą, pieprzem, posiekaną bazylią i oregano, wlać wodę i całość gotować na średnim ogniu przez kilka minut.

Sos lekko przestudzić, a następnie jeśli pomidorki nie rozgotowały się podczas gotowania rozdrobić blenderem.

Na dno naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu – tak aby zakrył dno na kilka milimetrów.

Surowe rurki cannelloni nadziewać mięsem mielonym ( mięso powinno być ubite w rurki ) i układać ściśle w naczyniu na sosie jedna obok drugiej tak aby stykały się bokami.

Całość zalać pozostałym sosem pomidorowym.

Naczynie nakryć folią aluminiową błyszczącą stroną w kierunku potrawy.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć naczynie z cannelloni z mięsem mielonym i piec 35 minut na funkcji grzania góra-dół.

Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Po podanym czasie naczynie wyjąć, zdjąć folię i posypać serem.

Cannelloni z mięsem mielonym włożyć ponownie do piekarnika i piec przez 5-10 minut bez przykrycia.

Cannelloni z mięsem mielonym

Cannelloni z mięsem mielonym

Cannelloni z mięsem mielonym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.