Calzone z pieczarkami i żółtym serem

Calzone z pieczarkami i żółtym serem
Calzone z pieczarkami i żółtym serem

Calzone to tradycyjne danie kuchni włoskiej.

Jest to drożdżowy pieróg – pizza w kształcie pieroga o dowolnym nadzieniu.

Calzone w mojej wersji nadziewane jest pieczarkami, papryką i żółtym serem.

Calzone z pieczarkami i żółtym serem to bardzo smaczna alternatywa dla tradycyjnej pizzy – bogactwo smaków i aromatu zamknięte wewnątrz ciasta.

 

Przepis na dwa duże calzone z pieczarkami i żółtym serem.

 

SKŁADNIKI:

Zaczyn:

10 g drożdży świeżych

1 łyżeczka cukru

1 łyżka mąki pszennej

80 ml mleka

Ciasto:

200 g mąki pszennej

1 płaska łyżeczka soli

1 łyżka oleju

80 ml mleka

Nadzienie:

2 łyżki oleju

2 cebule

1 ząbek czosnku

300 g pieczarek

1/2 czerwonej papryki

sól

czarny pieprz mielony

100 g żółtego sera

Sos:

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka suszonego oregano

1 ząbek czosnku

1 łyżka wody

Wierzch:

1 jajko

1 łyżka mleka

bazylia suszona do oprószenia

oregano suszone do oprószenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Zaczyn – do miseczki wkruszyć drożdże, wsypać cukier i mąkę.

Mleko zagrzać ( powinno być ciepłe, ale nie gorące ) i wlać do miseczki z drożdżami.

Dokładnie wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto – do miski przesypać mąkę, dodać sól i dokładnie wymieszać.

Mleko zagrzać, a następnie dodać do mąki, wlać olej i wyrośnięty zaczyn.

Całość dokładnie wyrobić, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( około 60-90 minut ).

Nadzienie – cebule i czosnek obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać na drobno.

Pieczarki opłukać, osuszyć i pokroić w kosteczkę.

Paprykę oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w kosteczkę.

Na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz przełożyć cebulę i czosnek, zeszklić.

Dodać pieczarki i paprykę i smażyć na małym ogniu do odparowania płynu, a następnie doprawić solą i pieprzem.

Żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Sos – do miseczki przełożyć koncentrat pomidorowy.

Ząbek czosnku obrać, opłukać i przecisnąć przez praskę do koncentratu pomidorowego.

Dodać suszoną bazylię i oregano, a także wodę i dokładnie wymieszać.

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą część rozwałkować na okrąg średnicy około 22 cm.

Połowę rozwałkowanego placka posmarować sosem pomidorowym pozostawiając wolny 1 cm brzeg.

Na przesmarowaną część wyłożyć farsz, a następnie posypać startym żółtym serem, złożyć na połowę formując pieróg.

Tak przygotowane calzone z pieczarkami i żółtym serem przełożyć na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.

Po podanym czasie przesmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać suszoną bazylia i oregano.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Calzone z pieczarkami i żółtym serem włożyć do gorącego piekarnika i piec przez 25 minut na funkcji grzania góra-dół.

Calzone z pieczarkami i żółtym serem

Calzone z pieczarkami i żółtym serem

2 odpowiedzi do “Calzone z pieczarkami i żółtym serem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.