Bułki z przedziałkiem

Bułki z przedziałkiem
Bułki z przedziałkiem

Bułki z przedziałkiem to smaczne bułeczki, które przygotowuje się  z mąki pszennej, a także mleka i śmietany dzięki której zawdzięczają swój delikatny smak.

Bułeczki są bardzo puszyste, mają chrupiącą skórkę i pięknie pachną.

Pyszne bułki z przedziałkiem, które można jeść zarówno na słodko jaki wytrawnie.

 

Przepis na 12 bułek z przedziałkiem.

 

SKŁADNIKI:

Zaczyn:

30 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżka mąki pszennej

1/4 szklanki ciepłego mleka

Ciasto:

500 g mąki pszennej

1 łyżeczka soli

1 łyżka oleju

3/4 szklanki ciepłego mleka

3 kopiaste łyżki śmietany 18%

Do przesmarowania bułek:

1 jajko

1 łyżka mleka

 

PRZYGOTOWANIE:

Zaczyn – drożdże wkruszyć do miski, dodać łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i 1/4 szklanki ciepłego mleka.

Dokładnie wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto – do miski wsypać mąkę i sól, dodać 3/4 szklanki ciepłego mleka, wyrośnięty zaczyn, śmietanę i olej.

Całość dokładnie wyrobić.

Miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 – 1,5 godziny.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części i z każdej uformować bułeczkę.

Bułki z przedziałkiem ułożyć na blaszce, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia – na około 20 minut.

W napuszonych bułkach zrobić przedziałek nacinając je nożem.

Jajko rozmieszać z łyżką mleka i przesmarować bułki.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć bułki z przedziałkiem i piec przez 20 minut na funkcji grzania góra-dół.

Bułki z przedziałkiem

Bułki z przedziałkiem

Bułki z przedziałkiem

10 odpowiedzi do “Bułki z przedziałkiem”

    1. Wejdę Aneczko na pewno, ale za jakiś czas. Na razie staram się tuta poukładać wszystko, no i nada próbuje odzyskac przepisy z tamtego bloga, ale obawiam się, że pomimo tego, że przeniosły się różne rzeczy to przepisy niestety nie 🙁 Dobrze, że mam kopie robocze opublikowanych przepisów i zdjęcia to będę publikować jeszcze raz.

Odpowiedz na „AneczkaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.