Bułki z czarnuszką

Bułki z czarnuszką
Bułki z czarnuszką

Bułki z czarnuszką to kolejne pieczywo przygotowywane na świeżych  drożdżach, na które przepis powstał w mojej głowie, a następnie w mojej kuchni 🙂

Bułeczki wyszły pyszne – delikatne, śmietanowe, puszyste i bardzo smaczne, a dodatkowego smaku dodaje im czarnuszka.

Dodatkowym atutem bułek jest to, że długo zachowują swoją świeżość – od upieczenia przez około 48 godzin jedna bułeczka dla przetestowania leżała na talerzyku bez żadnego przykrycia i zabezpieczenia, a po tak długim czasie jej środek był nadal miękki.

Ja jestem nimi zachwycona i na pewno będę do tego przepisu bardzo często wracać.

 

Przepis na 10 bułek z czarnuszką.

 

SKŁADNIKI:

400 g mąki pszennej

200 ml śmietanki 30%

3 łyżki jogurtu greckiego

15 g drożdży świeżych

10 g masła

1 łyżeczka cukru

1 płaska łyżeczka soli

1 jajko

1 łyżeczka czarnuszki

 

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę pszenną przesypać do miski, dodać sól i wymieszać.

Śmietankę podgrzać i do ciepłej, ale nie gorącej dodać cukier i drożdże, dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia drożdży i cukru.

Masło stopić i przestudzić.

Do miski z mąką i solą dodać śmietankę połączoną z drożdżami i cukrem, jogurt grecki i chłodne, stopione masło.

 

Całość dokładnie wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Z wyrośniętego ciasta uformować bułki, przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Jajko rozkłócić i przesmarować nim wyrośnięte bułki, a następnie posypać czarnuszką.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć bułki z czarnuszką i piec około 25 minut ( do zarumienienia ) na funkcji grzania góra-dół.

 

Bułki z czarnuszką po upieczeniu wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.

Bułki z czarnuszką

Bułki z czarnuszką

Bułki z czarnuszką

103 odpowiedzi do “Bułki z czarnuszką”

  1. To chyba efekt dodatku jogurtu i śmietanki – super, że bułeczki długo były mięciutkie, a nie twarde jak kamień 🙂 Ja się dalej nie biorę za drożdżowe wypieki 😛

  2. Nie znam tego przepisu. Pierwsze słyszę o takich bułeczkach. Musi być ciekawy smak. Może się kiedyś na nie skuszę.Oczywiście należałoby najpierw kupić czarnuszkę.
    Pozdrawiam serdecznie 🙂 🙂

    1. Nie znasz, bo tak jak napisałam w przepisie – powstał w mojej głowie 🙂
      Bułeczki wypróbuj, bo są super smaczne 🙂
      Pozdrowionka 🙂

  3. Może dzięki tym bułeczkom przekonam się do czarnuszki. Po moim pierwszym z nią spotkaniu, niechętnie do niej sięgam. Nikt mnie nie uprzedził, że łyżeczka na raz, to jednak trochę za dużo 🙂

    1. Z czarnuszką trzeba raczej ostrożnie 🙂 Może spróbujesz raz jeszcze? Z ciekawostek napiszę Ci, że mnie wiele lat temu, kiedy byłam jeszcze młoda i piękna 😉 nikt nie uprzedził, że goździki trzeba dodawać ostrożnie – wsypałam garść 😉

  4. Po moich kilku nie udanych próbach pieczenia pieczywa sobie odpuściłam. Teraz będę miała ciut więcej czasu więc może zabiorę się za nie, bo wyglądają obłędnie 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.