Bulion warzywny

Bulion warzywny
Bulion warzywny

Bulion warzywny to dodatek wielu dań, które przygotowujemy w naszych domach.

Wielu ludzi bardzo często sięga po kostki rosołowe i innego rodzaju ulepszacze, które nafaszerowane są chemią, a przecież przygotowanie domowego bulionu warzywnego jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu, a składniki użyte do jego zrobienia przeważnie mamy w naszej kuchni.

Bulion warzywny jest pyszny zarówno do przygotowywania dań, ale także do picia.

Można zużyć bezpośrednio po przygotowaniu ale można także zamrozić lub przelać do słoiczka i zapasteryzować.

 

Przepis na około 2 litry bulionu warzywnego

 

SKŁADNIKI:

2 duże marchwie

1 duża pietruszka

1/4 selera

1 por

1 łyżeczka soli

3 liście laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

5 ziarenek czarnego pieprzu

1 cebula

natka pietruszki

 

PRZYGOTOWANIE:

Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać i pokroić na mniejsze kawałki.

Cebulę obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na grube plastry, a następnie podpiec na suchej patelni, aby wydobyć jej smak i aromat.

Por obrać, opłukać i odkroić odrobinę powyżej białej części ( ciemna część nie będzie potrzebna ).

Przygotowane warzywa – marchew, pietruszkę, seler, por i podpieczoną cebulę przełożyć do garnka.

Wlać dwa litry wody, wsypać wszystkie przyprawy i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 1,5 godziny.

Po ugotowaniu bulionu warzywnego wyjąć z garnka warzywa, bulion przecedzić, dopełnić wodą do około dwóch litrów, w razie potrzeby dosolić i ponownie zagotować.

Marchew, pietruszkę i seler można wykorzystać do przygotowania sałatki np jarzynowej.

Pozostałe dodatki po gotowaniu bulionu warzywnego wyrzucić.

Bulion warzywny do picia podawać oprószony natką pietruszki.

Bulion warzywny
Bulion warzywny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.