Boloński garnek

Boloński garnek
Boloński garnek

Boloński garnek jadłam jakiś czas temu i bardzo mi to danie smakowało.

Postanowiłam, że zrobię taką potrawę, ale bez sztucznego sosu, używając tylko naturalnych składników.

Smaki były mi znane, więc pozostawała tylko kwestia odpowiedniego doprawienia.

Udało się za pierwszym razem. 🙂

Boloński garnek to pyszne danie z dodatkiem mielonego mięsa, pieczarek i makaronu, no i oczywiście przypraw.

Smaczne i nieskomplikowane danie jednogarnkowe.

 

Przepis na 3-4 porcje dania Boloński garnek.

 

SKŁADNIKI:

500 g mięsa mielonego ( wieprzowe lub drobiowe )

500 g pieczarek

200 g makaronu penne

2 cebule

2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju

70 g koncentratu pomidorowego

sól

czarny pieprz mielony

600 ml wody

 

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę i czosnek obrać, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Cebule pokroić w kosteczkę, a czosnek drobno posiekać.

Pieczarki opłukać, osuszyć i pokroić w szerokie plastry.

W garnku rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć przygotowaną cebulę i czosnek, lekko zeszklić.

Dodać mielone mięso, doprawić solą, podsmażyć kilka minut.

Do garnka włożyć pokrojone w plasterki pieczarki, wlać wodę, dodać koncentrat pomidorowy.

Po zagotowaniu wsypać makaron i gotować na małym ogniu do miękkości makaronu mieszając od czasu do czasu ( makaron ,, wypije ” większość płynu – w razie potrzeby dodać więcej wody ).

Boloński garnek doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym.

Boloński garnek

Boloński garnek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.