Bigos z cukinii

Bigos z cukinii
Bigos z cukinii

Bigos z cukinii to nie taki do końca bigos, a bardziej potrawa, która bigos przypomina, ale pod taką nazwą cukinia przygotowana i zaprezentowana mi została, więc i ja swoją potrawę tak nazywam 🙂

Bigos z cukinii, który poznałam był z dużych kawałków cukinii i było to danie bezmięsne, ale jak to tak bez mięsa? Nic? Zupełnie nic? 😉

Bigos bez kapusty i jeszcze bez mięsa? Tak być nie może, mięso musi być 😀

Mój bigos z cukinii przygotowuje się w bardzo prosty sposób, gotuje się krótko i smakuje wyśmienicie.

Polecam 🙂

 

Przepis na około 3-4 porcje bigosu z cukinii.

 

SKŁADNIKI:

2 łyżki oleju

2 cebule

300 g fileta z piersi kurczaka

1 marchew

2 cukinie ( około 800 g )

2 ziarna ziela angielskiego

2 liście laurowe

1 łyżeczka papryki słodkiej

5 ziaren czarnego pieprzu

3 łyżki koncentratu pomidorowego

sól

czarny pieprz mielony

 

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę.

Filet z piersi kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.

W garnku zagrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć pokrojoną cebulę, zeszklić, a następnie dodać pokrojone mięso, zasypać słodką papryką i usmażyć.

Marchew obrać, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Cukinie opłukać, osuszyć i wraz ze skórą zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Do podsmażonego z cebulą mięsa dodać startą marchew, zasmażyć, następnie dodać startą cukinię, ziarna pieprzu, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, i całość gotować na małym ogniu.

Do bigosu z cukinii dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą i czarnym pieprzem mielonym.

Całość gotować do miękkości składników pilnując aby się nie rozgotowały.

Bigos z cukinii

Bigos z cukinii

Bigos z cukinii

123 odpowiedzi do “Bigos z cukinii”

  1. Słyszałam o tym bigosie i już w zeszłym roku „chodził” on za mną. Nawet sobie gdzieś zapisałam przepis, ale zgubiłam kartkę, zanim zdążyłam go przygotować:( Dodatek mięsa podoba mi się. Generalnie pomysł takiej modyfikacji – danie jarskie lub mięsne – jest świetne, bo możemy wracać do przepisu i w zależności od potrzeb czy okoliczności przygotowywać raz tak, raz tak.

  2. A wiesz, że jadłam bigos z dodatkiem cukinii? Nie wpływała zbyt mocno na smak, bo jednak kiszona kapusta go zdominowała, ale to był ciekawy dodatek 🙂

    Właściwie to takie leczo/potrawka, ale w innym wydaniu – z chęcią bym zjadła! 🙂

  3. Bardzo interesująca propozycja! Na talerzu prezentuje się smakowicie 🙂
    A swoją drogą cukinia jest warzywem, które często gości u mnie na talerzu właśnie w sezonie letnim – do czego się jej nie doda jest fajnie! 😉

  4. Cukinie robię często, na szczęście jest dostępna niemal cały rok, bo nie mogę gotowanej kapusty. dawno nie robiłam placków z cukinii, bo takie mało konkretne.

  5. Klasyczny bigos zawsze będzie kojarzył mi się z mamą… była mistrzynią! Z cukini robię zazwyczaj gulasz/leczo jak zwał tak zwał. Pewnie smak podobny, tylko forma inna. 🙂

  6. Takie danie trafia w mój gust na 100%. I lubię dodatek mięsa do obiadu, zazwyczaj raz dziennie staram się je jeść, czuję, że tego potrzebuję.

  7. Cukinia króluje u mnie ostatnio na stole, ale o zrobieniu bigosu z niej to bym nie pomyślała 😀 Ciekawa, zdrowsza alternatywa dla jej tradycyjnej wersji, choć bigos sam w sobie taki zły nie jest 🙂

    1. Oczywiście, że bigos nie jest zły, a jeśli jest robiony z kapusty kiszonej to jest prawdziwą skarbnicą witaminy C, ale fajnie jest też menu urozmaicić 🙂

  8. Aniu jestem zachwycona tym daniem, muszę takie zrobić. Ja to robię leczo z cukinii, dodaję tam kiełbaskę, paprykę, cebulę i pomidory, robię dla męża, a ja skubnę troszeczkę, ale Twoja wersja bardzo mi się podoba 🙂 🙂

    1. Ja również robię leczo z cukinią, ale ten bigosik ma inny smak 🙂 Jest pyszny, wypróbuj 🙂 Mam nadzieję, że nie będziesz zawiedziona 🙂

  9. … Przyniosłam właśnie z ogródka cukinie, w tym roku ładnie obrodziły, i tak sobie myślę, co z nich zrobić, szukam w głowie przepisy, jakieś leczo bigos może by się przydał? I wtedy zdjęcie od razu się pojawiło, no ale skąd te zdjęcie… i przeszukuję dane w tej swojej główce i nagle tadaaam! :):):) Wyskoczyło, że to u Ciebie widziałam zdjęcie bigosu z cukinii… wiem, śmieszne trochę ale skuteczne bo przepis odnalazłam, dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.