Bigos myśliwski

Bigos myśliwski
Bigos myśliwski

Bigos myśliwski, bo pod taką nazwą ten rodzaj bigosu znany jest w moim domu, to bigos z kiszonej i białej kapusty z mięsem wieprzowym i kiełbasą podwędzaną.

Połączenie białej i kiszonej kapusty sprawia, że mój bigos myśliwski jest mniej kwaśny, a przez to łagodniejszy.

Mięso wieprzowe, bo mięso w bigosie być musi, a do tego kiełbasa, która dodaje bardzo fajnego smaczku, no i oczywiście suszone grzyby 🙂

Bigos myśliwski jest bardzo smaczny, niezbyt kwaśny, ale też do całkiem łagodnych nie należy 🙂

Gorąco zachęcam do przygotowania 🙂

 

Przepis na średni garnek dania Bigos myśliwski.

 

SKŁADNIKI:

1 kapusta biała ( około 1,5 kg )

2 kg kapusty kiszonej

50 g suszonych grzybów

1,5 kg mięsa wieprzowego ( łopatka, karkówka )

600 g kiełbasy podwędzanej ( u mnie myśliwska i jałowcowa firmy Duda )

2 łyżki oleju

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki papryki wędzonej

2 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

10 ziaren czarnego pieprzu

500 ml passaty pomidorowej

sól + czarny pieprz mielony – opcjonalnie

 

PRZYGOTOWANIE:

Z białej kapusty usunąć zewnętrzne liście, kapustę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać.

Posiekaną kapustę przełożyć do garnka, dodać pół litra wody i wstawić do gotowania na średniej mocy palnika.

Gotować do średniej miękkości.

Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, poszatkować na mniejsze kawałki i dodać do garnka z podgotowaną białą kapustą.

Suszone grzyby zalać wrzątkiem i pozostawić na około 15 minut, a następnie odlać wodę, grzyby przestudzić, pokroić na małe kawałki i dodać do garnka z gotującą się kapustą.

Dodać liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, ziarna czarnego pieprzu i dolewając wodę według potrzeby gotować na małej mocy palnika około dwóch godzin.

Po podanym czasie palnik wyłączyć i odstawić bigos na kilka godzin, aby odpoczął.

Mięso wieprzowe opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w średniej wielkości kostkę.

Do miski wlać olej, dodać sól, paprykę wędzoną i wymieszać, a następnie przełożyć do mieszanki pokrojone mięso i dokładnie połączyć.

Mięso odstawić na minimum godzinę do lodówki.

Po podanym czasie rozgrzać patelnię, przełożyć na nią zamarynowane mięso i usmażyć.

Bigos myśliwski włączyć do ponownego gotowania na małej mocy palnika, dodać usmażone mięso.

Kiełbasę podwędzaną pokroić w niezbyt dużą kostkę i dodać do gotującego się bigosu.

 

Wlać passatę pomidorową i całość gotować do miękkości składników.

Bigos myśliwski można doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym – opcjonalnie, u mnie nie było takiej potrzeby 🙂

Bigos myśliwski

Bigos myśliwski

Bigos myśliwski

86 odpowiedzi do “Bigos myśliwski”

  1. Moja mama robiła podobny bigos z tym że w innej kolejności. Kapuste kiszona gotowała z mięsem, a jak było miękkie to dodawała białą (ugotowaną osobno).. i wiadomo przyprawy podobnie.. kiełbaska i grzyby musza być. 🙂

    1. Twoja Mama na pewno robiła rewelacyjny bigos Marzenko i nawet nie będę się porównywać, bo to nie tylko dla Ciebie coś pysznego, ale też wspomnienia…

  2. Aniu aż czuję zapach , robię podobnie , też łącze białą z kiszoną. Daję wieprzowinę i wołowinę. W przepisie mojej babci jest :im więcej rodzajów mięs tym jest lepszy. Przecier pomidorowy obowiązkowo i albo parę suszonych śliwek lub trochę powideł i czerwone wino;) uściski i , ale mi smaku na bigos narobiłaś:)

    1. Ja z winem robię czasami, ale nie jak mają jeść dzieci lub osoby przyjmujące leki – ta wersja jest taka uniwersalna dla wszystkich 🙂

      1. Można z winem i dla dzieci i dla tych, którzy przyjmują leki 🙂 Alkohol wyparowuje podczas gotowania i nawet ślad po nim nie zostaje 😉 Pozdrawiam 🙂

        1. I z tym się nie zgodzę. Mój Mąż obecnie przyjmuje leki – Temodal i ma zakaz spożywania nawet minimalnych ilości alkoholu dodawanego do gotowanych potraw.

  3. Witam 🙂
    Od kiedy znalazłam fantastycznego dostawcę kiszonej kapusty (w pobliskim warzywniaku), co tydzień kupuję wspaniałą, pyszną kapustę… tak zaczęłam szukać przepisów z jej wykorzystaniem, powiem, że Twoja strona jest jedną z pierwszych, które odwiedzam, trochę Masz tych dań… jedną z nich jest niezapomniana, którą już drugi raz robiłam kiełbasa zapiekana na kapuście, teraz spróbuję ten przepis. Pewnie będzie pyszny, lubię smak kapusty z grzybami.
    Pozdrawiam 🙂

    1. Dziękuję, bardzo mi miło 🙂 Bardzo się cieszę, że biała kiełbasa na kapuście przypadła Ci do gustu. Bigos wypróbuj, smakuje świetnie 🙂
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

  4. Ja uwielbiam bigos 🙂 Sama robie tylko z kiszonej kapusty ,ale moja tesciowa robi wlasnie taki jak Twoj i jest wyborny 🙂 Jakos nie mialam odwagi robic takiego mieszanego ,ale chyba sie skusze :))) ANIU JESTES MOJA CIAGLA INSPIRACJA :))) buziaki ,Renata

  5. Bigos gotuję już od paru dni. I codziennie jest go znacznie mniej. W obawie, że do świąt już go może nie być, dziś przełożyłam do słoików i zapasteryzowałam:)

  6. Aniu! Robię bigos tak samo jak ty z kiszoną i słodką kapustą , z mięsem i kiełbasą tylko zamiast suszonych grzybków dodaje pieczarki . kiedyś też robiłam z suszonymi grzybkami , Na Święta mam ju z zrobiony i zamrożony – Pozdrawiam Cię Cieplutko

  7. Wyglada smacznie i pewnie jest smaczny .Ja tez robie taki bigos..ale jeszcze nigdy nie gotowalam bialej kapusty z kiszona razem , zawsze osobno w 2 garkach Moze tym razem wyprobuje razem. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.