Bakłażan z szynką serrano

Bakłażan z szynką serrano
Bakłażan z szynką serrano

Bakłażan z szynką serrano to niesamowicie smaczna propozycja, którą można przygotować w bardzo krótkim czasie.

Podsmażone na patelni plastry bakłażana, wyłożony na nie ser mozzarella, zawinięte w szynkę hiszpańską i całość zapieczona w piekarniku.

Danie gotowe do podania w mniej niż pół godziny 🙂

Bakłażan z szynką serrano świetnie sprawdzi się jako przekąska, ale też jako posiłek będzie bardzo smaczną propozycją 🙂

Gorąco polecam 🙂

 

Przepis na 1 bakłażana ( 8 plastrów ) z szynką serrano.

 

SKŁADNIKI:

1 bakłażan

sól

1 łyżka oleju

100 g szynki serrano

100 g tartego sera mozzarella

pomidorki koktajlowe – opcjonalnie

 

PRZYGOTOWANIE:

Bakłażana umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i odciąć końcówki, a następnie bez obierania ze skóry pokroić na osiem plastrów.

Do miski wsypać około 2 czubatych łyżek soli, wlać 1,5 litra zimnej wody, dokładnie wymieszać.

Do przygotowanej solanki włożyć plastry bakłażana i moczyć około 10 minut – w ten sposób można pozbyć się goryczki.

Po podanym czasie plastry bakłażana wyjąć, opłukać pod zimną, bieżącą wodą i dokładnie osuszyć.

Podsmażyć na suchej lub lekko przesmarowanej olejem patelni z obu stron.

Podsmażone plastry zdjąć z patelni i na każdy wyłożyć tarty ser mozzarella, a następnie zawinąć w szynkę i spiąć wykałaczką.

Przełożyć na blaszkę z kratką lub na kratkę piekarnika – jeśli plastry bakłażana układane są na kratce piekarnika to na dolną półkę w piekarniku należy włożyć blachę/wkład piekarnika na ociekający z sera i szynki tłuszcz.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Bakłażan z szynką serrano włożyć do gorącego piekarnika i piec przez 10-15 minut na funkcji grzania góra-dół.

Podawać z pomidorkami koktajlowymi 🙂

Bakłażan z szynką serrano

Bakłażan z szynką serrano

Bakłażan z szynką serrano

68 odpowiedzi do “Bakłażan z szynką serrano”

  1. Ha ha ha:D Na wczorajszą kolację zaplanowanego miałam bakłażana z pomidorami i mozzarellą:) Zastanawiałam się właśnie czy dodać też szynkę parmeńską, bo kiedyś takie zestawienie rzuciło mi się w oczy:) Koniec końców z szynki zrezygnowałam, ale widzę,że to świetnie wygląda i z pewnością też świetnie smakuje:) Bakłażan posypany po prostu solą, odstawiony na około 10 minut i wypłukany pod bieżącą, zimną wodą również traci goryczkę. Wiesz Aniu, spróbuję też takiego bakłażana z szynką:)

    1. Widzisz Ewuniu jak się przez przypadek umówiłyśmy z tym bakłażanem? 😄
      Ja zawsze wrzucam do osolonej wody -tak mi wygodniej, a poza tym nie martwię się wtedy, czy sól dotarła wszędzie i do każdego kawałeczek bakłażana 😊
      Z szynką wypróbuj, smakuje świetnie 🙂

  2. Kiedyś soliłam bakłażana i potem płukałam, osuszałam. Teraz tego nie robię, nie czuję potrzeby. Może smakuje mi ta goryczka? Przepis świetny. Proste, eleganckie danie.

    1. Ja raz nie wrzuciłam do wody z solą, ani też nie oprószyłam solą następnie wypłukując i chyba miałam pecha, bo trafiłam na taką goryczkę, która jak dla mnie była zbyt mocna. Od tamtej pory pilnuję tego bardzo 🙂
      A bakłażana przygotowanego w szynce polecam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.