Babka drożdżowa z żurawiną i kruszonką

Babka drożdżowa z żurawiną i kruszonką
Babka drożdżowa z żurawiną i kruszonką

Pyszna babka drożdżowa z żurawiną i kruszonką to niesamowicie smaczne ciasto drożdżowe, które przygotowuje się bardzo łatwo i idealnie pasuje do kawki lub herbatki.

Waniliowe ciasto drożdżowe z dodatkiem suszonej żurawiny, która świetnie przełamuje smak, a na wierzchu chrupiąca słodka kruszonka.

Dla mnie to smak dzieciństwa 🙂

Babka drożdżowa z żurawiną i kruszonką smakuje świetnie, polecam 🙂

 

Przepis na blaszkę/keksówkę o wymiarach 25*12 cm.

 

SKŁADNIKI:

Ciasto drożdżowe:

1,5 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

szczypta soli

7 g suchych drożdży instant

1 łyżka domowego cukru waniliowego extra lub cukru wanilinowego

3/4 szklanki mleka

1/4 szklanki oleju

1 jajko

1 szklanka suszonej żurawiny

Kruszonka:

60 g masła stopionego

60 g cukru

120 g mąki

1 łyżka domowego cukru waniliowego extra lub cukru wanilinowego

 

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto drożdżowe – do miski przesypać mąkę pszenną, dodać sól, cukier, cukier waniliowy lub wanilinowy, suche drożdże i dokładnie wymieszać.

Mleko przelać do garnka i podgrzać – powinno być ciepłe, ale nie gorące.

Ciepłe mleko dodać do suchych składników, przemieszać, następnie dodać olej i jajko.

Całość dokładnie wymieszać łyżką lub rózgą, dodać żurawinę i połączyć.

Miskę z ciastem drożdżowym nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

Blaszkę ( 25*12 cm ) natłuścić i przełożyć do niej wyrośnięte ciasto, ponownie nakryć ściereczką i odstawić na czas rozgrzania piekarnika i wyrobienia kruszonki.

Kruszonka – masło stopić i przestudzić.

Do miski przesypać mąkę pszenną, cukier i cukier waniliowy, wymieszać.

Do suchych składników dodać chłodne stopione masło i wyrobić kruszonkę.

Kruszonką pokryć wierzch ciasta.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem i piec około 35 minut ( do suchego patyczka i zarumienienia ) na funkcji grzania góra-dół.

Babka drożdżowa z żurawiną i kruszonką smakuje nawet następnego dnia zachowując swoją miękkość 🙂

Babka drożdżowa z żurawiną i kruszonką

Babka drożdżowa z żurawiną i kruszonką

Babka drożdżowa z żurawiną i kruszonką

108 odpowiedzi do “Babka drożdżowa z żurawiną i kruszonką”

  1. Dla mnie drożdżowe jest smaczne nawet przez kilka następnych dni:) Żurawina w zastępstwie rodzynków, prawda? Wypróbuję przy pierwszej okazji. Pozdrawiam Aniu.

    1. Tak, takie zastępstwo 😉 Moim zdaniem żurawina lepiej się sprawdza w takich ciastach – jest bardziej wyczuwalna niż rodzynki 😊
      Pozdrowionka 😊

  2. Uwielbiam ciasto drożdżowe, choć najbardziej kojarzy mi się z dodatkiem rodzynek, a nie żurawiny – osobiście wolę te drugie owoce, więc z wielką chęcią spałaszowałabym w towarzystwie mleka 🙂 Mniam!

  3. Nie uwierzysz jak ja przeczytałam tytuł! Babka drożdżowa z żurawiną i kiszonką! KISZONKĄ!!! Nie wiem co ja mam dziś z oczami. 😀 A może to przejęzyczenie freudowskie? Kto wie! Do meritum!
    Nie kochamy się z drożdżowym! No nie umiem go, a ono mnie ewidentnie nie lubi! Zawsze zazdroszczę osobom, które robią takie cuda rach ciach! 🙁

  4. Po prostu moje ulubione smaki!
    Mogę sobie tylko wyobrazić jak dobra musi być taka babka drożdżowa domowa.
    Fenomenalna sprawa!
    Pozdrowieńka przedweekendowe 🙂

  5. Moja babcia swego czasu robiła bardzo często, uwielbiałam na sobotnie śniadanka mmm troszkę inaczej bo czasami robiła puste albo przekładała czekoladą mmm ahh. Uwielbiałam zjadać też samą kruszonkę 😀

  6. Bardzo lubię ciasto drożdżowe. Z kruszonką jest najpyszniejsze, ale muszę, niestety, uważać na nadmiar cukru. Dość często piekę drożdżowca, ale nigdy nie dodawałam oleju:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.