Babka cytrynowa na oleju

Babka cytrynowa na oleju
Babka cytrynowa na oleju

Babka cytrynowa na oleju jest wyśmienitym ciastem na każdą okazję i bez okazji.

Świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawki czy herbatki.

Delikatna, puszysta z cytrynową nutą, a przy tym bardzo prosta w przygotowaniu.

Na pewno będzie Wam smakować. 🙂

 

Przepis na blaszkę 25*12 cm

 

SKŁADNIKI:

4 jajka

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka oleju

1/4 szklanki soku z cytryny

1 łyżeczka aromatu cytrynowego

cukier puder do oprószenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Jajka ubić z cukrem na puszystą jasną masę.

Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

Stopniowo dodawać do masy jajecznej i ucierać na niskich obrotach miksera.

Wlać olej, sok z cytryny i aromat cytrynowy.

Dokładnie połączyć.

Keksówkę ( 25*12 cm ) natłuścić i oprószyć tartą bułką.

Do przygotowanej foremki przełożyć ciasto.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z babką cytrynową i piec przez 60 minut ( do suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Zimną babkę cytrynową oprószyć cukrem pudrem.

Babka cytrynowa na oleju

Babka cytrynowa na oleju

Babka cytrynowa na oleju

6 odpowiedzi do “Babka cytrynowa na oleju”

    1. Z tego przepisu babkę nie tylko ja piekłam, ale również czytelnicy i nawet pochwalili się swoim wypiekiem przesyłając zdjęcia – można je obejrzeć w ,,Waszej galerii”.
      Skoro piecze kilka osób i wszystkim się udaje, a jednej osobie podobno nie, to moim zdaniem oznaczać może tylko jedno – nie przepis jest zły, a coś w sposobie wykonania.
      Proszę dokładnie sprawdzić mój przepis i porównać ze swoim wykonaniem. Zakładam, że w przygotowaniu babki lub pieczeniu ( temperatura lub czas ) musiał wkraść się błąd.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.